Skip to main content

Χαμάς: «Καμία συμφωνία χωρίς να σταματήσει ο πόλεμος» – Συγγενείς ομήρων ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου

«Το Ισραήλ εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας επιμένοντας στη συνέχιση του πολέμου» - Υπό πίεση ο Νετανιάχου

«Το Ισραήλ εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας επιμένοντας στη συνέχιση του πολέμου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.

Ενώ πρόσθεσε ότι «Η σιωνιστική οντότητα επιδιώκει μια συμφωνία-πλαίσιο για την επιστροφή ενός αιχμαλώτου χωρίς να τη συνδέσει με το τέλος του πολέμου. Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει ρητά τον τερματισμό του».

Συγγενείς ομήρων διαδηλώνουν στο Ισραήλ

Οι οικογένειες των απαχθέντων άρχισαν να διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών απαχθέντων, άρχισαν να διαδηλώνουν ζητώντας άμεσα την επίτευξη συμφωνίας.

Ο δρόμος έχει αποκλειστεί και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Την ίδια ώρα, άρχισαν συγκρούσεις με την αστυνομία στην Ιερουσαλήμ, όπου περίπου 2.000 διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης ζητώντας συμφωνία.

«Αν δεν μπορείς να διατάξεις τις IDF να νικήσουν – σήκω και παραιτήσου»

Παράλληλα, οι οικογένειες των απαχθέντων απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έγραψαν σε μια καυστική επιστολή ότι «Αν δεν μπορείτε να διατάξετε τις IDF να νικήσουν – σηκωθείτε και παραιτηθείτε».

Οι οικογένειες έγραψαν ότι «Εδώ και πολλούς μήνες, οι γιοι μας περιμένουν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Ραφίχ, ειδικά για τη διάσωσή τους, όταν, δυστυχώς, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους υπανθρώπους που μας έσφαξαν».

«Το μόνο που περιμένει την απάντηση της Χαμάς είναι ο εξευτελισμός του εβραϊκού λαού»

Σύμφωνα με τους ίδιους, «Υπό την ηγεσία σας Νετανιάχου, αναπτύσσεται μια “νέα άνοιξη”, στην οποία μια ξεπλυμένη έκφραση για ένα παλαιστινιακό κράτος θα προκαλέσει τους γιους μας να λογικευτούν στην αιχμαλωσία. Οποιαδήποτε διακοπή των σφοδρών μαχών, με τη μεγαλύτερη επιθετική δύναμη που μπορεί να παράγει το κράτος του Ισραήλ, είναι ντροπή. Το μόνο που περιμένει την απάντηση της Χαμάς είναι ο εξευτελισμός του εβραϊκού λαού. Η απελευθέρωση των απαχθέντων τώρα και η ήττα της δολοφονικής Χαμάς είναι οι υπέρτατοι στόχοι για τους οποίους ιδρύθηκαν οι IDF και οι στόχοι του πολέμου, όπως έχετε δηλώσει πολλές φορές. Οποιαδήποτε διακοπή του πολέμου αυτές τις μέρες είναι αμαρτία ενάντια στους στόχους του πολέμου».

«Δεν έχετε εντολή να σκοτώσετε 132 πολίτες της χώρας με αντάλλαγμα να είστε πρωθυπουργός»

Αδελφός απαχθέντος δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο πόλεμος έχει ήδη τελειώσει, ο Νετανιάχου παίρνει χρόνο για να παραμείνει στην εξουσία».

Πιο αναλυτικά, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δήλωση που έκανε στις οικογένειες των απαχθέντων στο Τελ Αβίβ:

«Bibi, σε καλούμε από εδώ να ανακοινώσεις το τέλος του πολέμου με αντάλλαγμα την επιστροφή όλων των απαχθέντων. Ο πόλεμος στην πραγματικότητα έχει ήδη τελειώσει, το ξέρουμε ότι έχει τελειώσει, εσείς Μη μας δουλεύετε. Παίρνετε χρόνο για να ικανοποιήσετε τον Μπεν Γκαμπίρ και να παραμείνετε στην εξουσία. Δεν έχετε εντολή να σκοτώσετε 132 πολίτες της χώρας με αντάλλαγμα να είστε πρωθυπουργός».

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Τέλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Yair Lapid, δήλωσε στην πλατεία Απαχθέντων ότι «δεν υπάρχει “νίκη” χωρίς συμφωνία και επιστροφή των απαχθέντων. Αντί για όλα αυτά τα γελοία μηνύματα από ένα «πολιτικό κόμμα», ο Νετανιάχου θα πρέπει να στείλει απόψε την ομάδα διαπραγμάτευσης στο Κάιρο και να πει: «Δεν επιστρέφετε χωρίς συμφωνία και χωρίς την επιστροφή των απαχθέντων». Δεν υπάρχει άλλο καθήκον, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε».

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι «υπάρχει ένα υποσχόμενο μέλλον και είμαστε καθαροί – θα παράσχουμε ένα πλήρες δίχτυ ασφαλείας για να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία».