Skip to main content

Η FIFA ανάβει πράσινο φως για αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων στο εξωτερικό

Δικηγόρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έθεσε προθεσμία για την εισαγωγή νέων κανόνων ως το τέλος του έτους

Η FIFA θα αλλάξει τους κανόνες της για τη διεξαγωγή αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων στο εξωτερικό «πριν από το τέλος της χρονιάς».

Αυτό δήλωσε ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου δικηγόρος που εκπροσωπεί το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής διαδικασίας που διεξήγαγε η εταιρεία διοργανώσεων Relevent Sports.

Η Relevent – ήδη γνωστή στον κόσμο του ποδοσφαίρου για τη διοργάνωση του καλοκαιρινού τουρνουά International Champions Cup – μήνυσε τη FIFA και την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή παρεμπόδισαν το σχέδιο μεταφοράς συναντήσεων από τα κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στις ΗΠΑ.

Αυτή ήταν μια σπάνια δημόσια εμφάνιση από δικηγόρους από όλες τις πλευρές στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τις μπίζνες στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Τον περασμένο μήνα η Relevent και η FIFA δήλωσαν ότι κατέληξαν σε μια διευθέτηση σχετικά με τη διαφορά τους, αλλά στην ακρόαση φάνηκε να επικρατεί σύγχυση στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τους δικηγόρους, ακόμη και τη δικαστή Βαλερί Καπρόνι, να ρωτά επανειλημμένα: «Γιατί είμαστε εδώ;».

Εάν η FIFA άλλαζε τους κανόνες της που απαγορεύουν τη διεξαγωγή αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων σε ξένο έδαφος, τότε η υπόθεση της αντιμονοπωλιακής μάχης θα ήταν άχρηστη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες που η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ είπε ότι σέβεται και ότι απέτρεψαν τους αγώνες στο εξωτερικό που πρότεινε η Relevent το 2018 μπορεί να μην αποτελούν πλέον θέμα.

«Περιμένω ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ», δήλωσε ο δικηγόρος της FIFA Κρίστοφερ Μπόενινγκ στο δικαστήριο. Όταν η δικαστής Καπρόνι πίεσε για μια ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσαν να συμβούν αυτές οι αλλαγές, ο Μπόενινγκ είπε ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει «πριν από το τέλος του έτους».

Μετά τη σύντομη ακρόαση, η Καπρόνι έδωσε στα μέρη μια εβδομάδα για να αποφασίσουν εάν θέλουν το δικαστήριο να παρέμβει στις συμφωνίες τους και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στην υπόθεση.

Μέχρι τότε, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Το επόμενο συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

naftemporiki.gr