Γ. Παπανδρέου: Το μνημόνιο δεν το έφερε η υπογραφή αλλά τα αίτια του παρελθόντος

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 17:42
UPD:17:45
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο κ. Παπανδρέου (φωτ. αρχείου) σημείωσε ότι αν συνεχίζονταν από τη «συντηρητική κυβέρνηση» οι αλλαγές που ξεκίνησαν από τη δική του κυβέρνηση «και αξιοποιούνταν σωστά τα χρήματα σήμερα δεν θα χρειάζονταν μνημόνια δεν θα υπήρχαν περικοπές, φόροι, λιτότητα».

A- A A+

Δύσκολη αλλά αναγκαία χαρακτήρισε την απόφαση ίδρυσης του Κινήματος Δημοκρατών Σολσιαλιστών ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης ριζικών αλλαγών που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα και θ’ απομακρύνουν οριστικά τα μνημόνια.

Μιλώντας το μεσημέρι από την Καβάλα στο πλαίσιο περιοδείας του σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονία και της Θράκης υπογράμμισε ότι η ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ ήταν αναγκαία προκειμένου «να δώσουμε ξανά τη μάχη για ό,τι χάσαμε. Για τις παραδόσεις των αγώνων μας, τις αξίες της συμμετοχικής δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Τις παραδόσεις ενός κινήματος που ήταν ενάντια, αντισυστημικό, απέναντι σε συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά. Ένα κίνημα ριζοσπαστικό, βαθύτατα δημοκρατικό που στηρίζονταν στο διάλογο, τη δημοκρατία και την ευθύνη απέναντι στη χώρα και τους πολίτες».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφάρμοσε το 2009 λέγοντας χαρακτηριστικά: «το μνημόνιο δεν το έφερε η υπογραφή του Γιώργου Παπανδρέου αλλά τα αίτια, τα ελλείμματα και οι πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στο «λεφτά υπάρχουν» σημείωσε με έμφαση πως όσοι τον κατακρίνουν γι’ αυτό λησμονούν το «αν» και συμπλήρωσε «λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αν χτυπήσουμε τη διαφθορά και την σπατάλη όπως κάναμε με την περίπτωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπου καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος των φαρμάκων κατά 30%, ένα κόστος που σε δυο χρόνια αντιστοιχεί μ’ έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν συνεχίζονταν από τη «συντηρητική κυβέρνηση» οι αλλαγές που ξεκίνησαν από τη δική του κυβέρνηση «και αξιοποιούνταν σωστά τα χρήματα σήμερα δεν θα χρειάζονταν μνημόνια δεν θα υπήρχαν περικοπές, φόροι, λιτότητα».

Στόχος του νέου κινήματος σημείωσε είναι να δημιουργηθεί «μια σωστή συμμετοχική δημοκρατία. Σήμερα η δημοκρατία μας βρίσκεται σε αιχμαλωσία από διάφορα συμφέροντα και δομές που θέλουν να μας αποδυναμώσουν, γι’ αυτό και επιβάλλεται να δώσουμε αγώνες. Εμείς, συγκρουστήκαμε, επωμιστήκαμε ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε, μας πέταξαν την 'καυτή πατάτα' και τη σηκώσαμε, δεν υπολογίσαμε κόστος μπροστά στο πατριωτικό μας καθήκον. Συγκρουστήκαμε για να κάνουμε τις αλλαγές που ήταν απαραίτητες για να πάει η Ελλάδα μπροστά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σημείωσε με έμφαση: «Εμείς δεν θα χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω σε ψέματα και σε κινούμενη άμμο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή