Μιανμάρ: Συνταγματική αναθεώρηση που επιτρέπει στην Άουνγκ να γίνει πρόεδρος

Συνεχίζεται η δημοκρατική μεταβατική διαδικασία στη χώρα
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:41
UPD:12:47
REUTERS/STRINGER

H ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι

A- A A+

Μια τροποποίηση στο σύνταγμα της Μιανμάρ, το οποίο εμποδίζει επί του παρόντος την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι να γίνει πρόεδρος θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η Προεδρία της χώρας, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τη διαδικασία για τις οποίες παρακολουθεί στενά η Ουάσινγκτον.

«Όσον αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος, συμφώνησαν να τη συζητήσουν στο κοινοβούλιο, όπως προβλέπει η νομοθεσία», δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Γε Χτουτ, εκπρόσωπος της Προεδρίας, στο τέλος της πρώτης στα χρονικά συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Τέιν Σέιν και την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης κ. Aoύνγκ στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου.

Διάφορες συνταγματικές αλλαγές θα εξετασθούν, μεταξύ των οποίων η μη δυνατότητα να γίνει πρόεδρος πολίτης της χώρας που έχει παντρευτεί αλλοδαπό ή έχει παιδιά που δεν έχουν βιρμανική υπηκοότητα. Το σύνταγμα, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της χούντας, ουσιαστικά δέχεται επικρίσεις ότι «κόπηκε και ράφτηκε» για να αποκλειστεί η κ. Σου Κι, χήρα Βρετανού πολίτη, από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Η κ. Αούνγκ εισήλθε την Παρασκευή μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Τέιν Σέιν στην αίθουσα διαπραγματεύσεων, ενώπιον εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου.

Οι μετέχοντες στη σύνοδο αναχώρησαν χωρίς να προβούν σε σχόλια. «Η σημερινή συνάντηση είναι το πρώτο στάδιο. Αν και δεν είναι ένα απλό βήμα, η επίδραση θα είναι μεγάλη», δήλωσε ο Γε Χτουτ.

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνήσει στον ομόλογό του της Μιανμάρ, για να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μιας «ανοικτής και αξιόπιστης διαδικασίας για τη διοργάνωση βουλευτικών εκλογών το 2015», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Αούνγκ, με την οποία συζήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες με στόχο την προώθηση ενός «πιο ανοικτού πολιτικού περιβάλλοντος».

Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, (LND), το κόμμα της Αούνγκ Σου Κι, αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές, οι οποίες είναι πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο για την εκλογή της στην προεδρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή