ΕΛ.ΑΣ.: Σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στις 4 Οκτωβρίου

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 18:59
UPD:22:43
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
A- A A+

Σχέδιο για τρομοκρατικό χτύπημα στις 4 Οκτωβρίου ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη νεαρού σε γκαράζ στον Βύρωνα. Μεταξύ άλλων, στην κατοχή του βρέθηκε μπλοκ με σημειώσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, αλλά και αναφορές στη ΝΔ, καθώς και συγκεριμένες ημερομηνίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη ενός ατόμου στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν σχέδια για τις δραστηριότητες του Ευ. Μαρινάκη και του Θ. Φέσσα προέδρου του ΣΕΒ καθώς και της γυναίκας του Μαρίας Τσελέντη, τηλέφωνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πρόεδρος της οποίας είναι ο Θ. Βενιάμης, αναφορές στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων από συγκεκριμένα γεγονότα.

Επιπλέον, στις σημειώσεις υπάρχουν αναφορές στις εταιρείες Κάπιταλ, Ζήμενς, και Ίνφο Κουέστ.

Κάνοντας τις ανακοινώσεις, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησε ότι βάσει των σημειώσεων και των στοιχείων που βρέθηκαν πάνω στον συλληφθέντα, ετοιμαζόταν χτύπημα στις 4 Οκτωβρίου.

Απ' την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε ότι «όπως γνωρίζετε αυτή την ημερομηνία είναι η επέτειος της ίδρυσης της ΝΔ. και είναι προγραμματισμένη και συγκεκριμένη επετειακή εκδήλωση» υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε: «όπως αντιλαμβάνεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κάποιοι προγραμμάτιζαν συγκεκριμένα χτυπήματα με απώτερο στόχο την υπονόμευση των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική μας συνοχή».

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ανέφερε τα εξής: Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, και άλλων ασύλληπτων μελών της ομάδας Μαζιώτη εντοπίστηκε ένα γκαράζ αυτοκινήτων στον Βύρωνα το οποίο είχε νοικιάσει ο Νίκος Μαζιώτης τον Ιούνιο του 2013.

Στο μισθωτήριο συμβόλαιο βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη ενώ αναγνωρίστηκε και από τον ιδιοκτήτη του γκαράζ. Το γκαράζ νοικιάστηκε με πλαστή ταυτότητα που έφερε στοιχεία υπαρκτού προσώπου από την επαρχία, το οποίο όμως δεν έχει χάσει την ταυτότητά του, γι' αυτό εκτιμάται ότι η πλαστή ταυτότητα καταρτίστηκε με υφαρπαγή των στοιχείων.

Μέσα στο γκαράζ βρέθηκαν μία σχάρα αυτοκινήτου με τα μεταλλικά στηρίγματά της, που ανήκε στο κλεμμένο Νισάν Σάνι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ισχυρή έκρηξη στην Τράπεζα Ελλάδος στην οδό Αμερικής στην Αθήνα.

Βρέθηκαν και τα κλειδιά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Στο γκαράζ, που παρακολουθούνταν όλες αυτές τις ημέρες, μετέβη χθες το βράδυ ένα άτομο 30-32 ετών το οποίο και συνελήφθη αφού προέβαλε σθεναρή αντίσταση.

Όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο συλληφθείς αρνείται να πει οτιδήποτε γι' αυτό δεν έχουν βρεθεί τα στοιχεία του, αφού και δακτυλοσκοπικά προκύπτει ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές. Οπότε αναμένεται η άδεια του εισαγγελέα για να προχωρήσουν στην αναγνώριση του, μέσω βιομετρικών δεδομένων.

Στο σακίδιο του συλληφθέντα, εκτός από τα σημειώματα υπήρχαν ρούχα, καπέλα και άλλα αντικείμενα, ενώ αναφέρονταν σε κάποια από τα σημειώματα οι ημερομηνίες 1, 2, 3 και 4 Οκτωβρίου με ασαφή αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για «πρόβα τζενεράλε» και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα με τις κωδικές επισημάνσεις «τάπερ», «ποδήλατο», «λουκάνικο».

Ακόμα υπήρχε απόκομμα της Εφημερίδας των Συντακτών με ρεπορτάζ με τίτλο «ενώ τα κορόιδα πληρώνουν οι εφοπλιστές σαλπάρουν» και υποσημείωση «24 καράβια στον Πειραιά, κανένα με ελληνική σημαία».

Εκείνο πάντως που προβληματίζει την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας είναι ένα σχεδιάγραμμα που αναφέρεται σε διαδρομή από τη λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι το νοικιασμένο γκαράζ στο Βύρωνα που έχει χρονομετρηθεί 16 λεπτά. Κοντά στο σημείο στην Αμφιθέα είναι τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι πιθανόν να ήταν στόχος του χτυπήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ

Το γκαράζ στο Βύρωνα στο οποίο οι αρχές οδηγήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα και εντοπισμού της Πόλα Ρούπα, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ανέφερε ότι είχε ενοικιαστεί από τον Μαζιώτη και το μισθωτήριο έφερε δακτυλικό του αποτύπωμα.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι εκτός των άλλων, ο συλληφθείς και οι άγνωστοι συνεργοί του αναζητούσαν να αγοράσουν φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου υπογραμμίζοντας ότι η ένωση αυτών των δύο στοιχείων δημιουργεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό. Τόσο αυτός όμως όσο και ο υπουργός αρνήθηκαν να δώσουν άλλα στοιχεία, λέγοντας ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι έρευνες διεξάγονταν υπό πλήρη μυστικότητα και για την πορεία τους είχε τακτική ενημέρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε «η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής και επίπονος αγώνας που έχει άμεση συνάρτηση με το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας των πολιτών, την ποιότητα της δημοκρατίας, την ομαλότητα στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τη διεθνή εικόνα της χώρας»

Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Η προσπάθεια για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση προϋποθέτει σε σημαντικό βαθμό την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η διασφάλιση του αποτελεί εθνικό χρέος και πρωταρχική κυβερνητική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό, θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή