Τελανγκάνα το όνομα του 29ου κρατιδίου της Ινδίας

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 07:49
UPD:10:50
NDTV
A- A A+

Το κρατίδιο Άντρα Πραντές της Ινδίας διαιρέθηκε σήμερα επισήμως στα δύο για να δημιουργηθεί το Τελανγκάνα, το 29ο κρατίδιο της χώρας.

Ο ΚΣ Τσαντρασεχάρα Ράο του κόμματος Τελανγκάνα Ράστρα Σαμίτι, το οποίο ηγήθηκε τα 14 τελευταία χρόνια της κινητοποίησης για ένα χωριστό κρατίδιο, ορκίσθηκε πρωθυπουργός της κυβέρνησης του νέου κρατιδίου στην πρωτεύουσα Χιντεραμπάντ.

Το κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία στη συνέλευση του κρατιδίου στις εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα.

Το Τελανγκάνα περιλαμβάνει 10 από τις 23 περιφέρειες του πρώην Άντρα Πραντές.

Η πόλη του Χιντεραμπάντ, ένα μείζον κέντρο τεχνολογίας, θα είναι η κοινή πρωτεύουσα και των δύο κρατιδίων, του Τελανγκάνα και του Άντρα Πραντές, για μια περίοδο που δεν θα υπερβεί τα 10 χρόνια.

Το αίτημα για τη δημιουργία ενός χωριστού κρατιδίου χρονολογείται εδώ και μισό αιώνα και είχαν σημειωθεί βίαιες διαμαρτυρίες.

Οι υποστηρικτές του Τελανγκάνα υποστηρίζουν πως η περιοχή έχει παραμεληθεί και πως η δημιουργία του κρατιδίου θα βελτιώσει τη διοίκηση και θα οδηγήσει σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Στη δημιουργία του κρατιδίου αντιτάχθηκαν σθεναρά πολιτικοί αντιπρόσωποι άλλων περιφερειών του Άντρα Πραντές.

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Τελανγκάνα είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο το Φεβρουάριο με την υποστήριξη των δύο πανεθνικών κομμάτων, του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου και του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή