Γ. Μιχελάκης: Όλα έτοιμα για τις εκλογές

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 13:30
UPD:14:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η γενική δοκιμή των ηλεκτρονικών συστημάτων για τις εκλογές, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη (2Δ) και της διοίκησης της εταιρίας Singular Logic.

A- A A+

Όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε πως έγινε σήμερα η τελική δοκιμή για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Διαπιστώθηκε ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα και απόλυτη αξιοπιστία» σημείωσε και συμπλήρωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών είναι πανέτοιμο για την άρτια και ομαλή διεξαγωγή των μεθαυριανών εκλογών, αλλά και των εκλογών στις 25 Μαΐου.

Η δύναμη του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, διαμορφώνεται σε 9.871.733 για το 2014, εκ των οποίων 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ 108.691 άτομα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00.

Singular Logic: Στις 23.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ασφαλή στατιστική εκτίμηση για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτή τη φορά θα δοθει πιο αργά σε σχέση με το 2012.

Όπως επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic Μιχάλης Καριώτογλου και ο διευθυντής έργου εκλογών στην ίδια εταιρεία Α. Δρυμιώτης, φέτος ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων είναι αυξημένος κατά πολύ σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πάντα υπήρχαν ανεξάρτητοι, αλλά σε αυτές τις εκλογές το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο, πέρασαν τα χρόνια του δικομματισμού που οι υποψήφιοι κατέβαιναν «βαμμένοι». Έχουμε περιπτώσεις που τα κόμματα δηλώνουν πως ο υποψήφιος ανήκει στην παράταξή τους, ο ίδιος όμως το αρνείται. Μάλιστα είχαμε τέσσερα εξώδικα από υποψηφίους προς το ΕΣΡ και το υπουργείο Εσωτερικών και έμμεσα προς τη Singular Logic, επειδή τους χαρακτήρισαν ως εκπροσώπους συγκεκριμένων κομμάτων, ενώ αυτοί δηλώνουν ανεξάρτητοι» ανέφερε ο κ. Καριώτογλου.

Για αυτό η εταιρεία έρχεται πρώτα σε συνεννόηση με τα κόμματα και τους υποψηφίους και ανάλογα θα μπαίνει ο χρωματισμός.

Σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώνονταν στις 22:15, αλλά φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 για τους εξής λόγους: Πρώτον, «κατεβαίνουν» 10% περισσότεροι συνδυασμοί συγκριτικά με το 2010, δεύτερον, λειτουργούν 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, άρα αυξάνεται ο αριθμός των ψήφων που καταμετρούνται και τέλος, παρουσιάζεται διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Από τους συνολικά 1.441 συνδυασμούς που παίρνουν μέρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 626 είναι κοινοί με το 2010.

Η Singular Logic χρησιμοποιεί και αυτήν τη φορά το σύστημα SRT για γρήγορα αποτελέσματα.

Οι εκτιμήσεις γίνονται από το 20% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή 4.900 τμήματα από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).

Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θα ψηφίσει την Κυριακή στις 11:00 πμ, στο 41ο & 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Βαρβάκη 23 & Μομφεράτου, Γκύζη).

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή