Συνεχίζονται οι έρευνες στον νότιο Ινδικό Ωκεανό

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 06:06
UPD:06:11
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για τα δύο αντικείμενα που μπορεί να συνδέονται το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Στην περιοχή, 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας, έχουν σταλεί από την αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα τέσσερα αεροσκάφη προκειμένου να ερευνήσουν μια έκταση 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg, το οποίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα.

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας εκτιμά ότι ο καιρός θα βελτιωθεί. «Το ψυχρό μέτωπο που οδήγησε σε χαμηλή νέφωση και ψιλόβροχο που επηρεάζουν την ορατότητα, υποχωρεί», αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι που ήταν στους 15-20 κόμβους επίσης θα πέσουν, ενώ οι καιρικές συνθήκες στο σύνολό τους θα βελτιωθούν αργά σήμερα (Παρασκευή) βοηθώντας τις επιχειρήσεις έρευνας.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς τα αεροπλάνα πετούν μόλις 100 μέτρα πάνω από την θάλασσα.

Λόγω της μεγάλης απόστασης, κάθε αεροπλάνο ερευνά την περιοχή μόνο για δυο ώρες γιατί θα πρέπει να επιστρέψει στη στεριά για ανεφοδιασμό.

EURONEWS

Η Αυστραλία θα στείλει και άλλα αεροσκάφη στην περιοχή, ενώ θα λάβουν επίσης μέρος και αεροσκάφη της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ.

«Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, σημειώνοντας πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της απόμακρης περιοχής «στο μέσον του πουθενά» είναι πολύ δύσκολο το έργο της εντόπισης των αντικειμένων.

Όπως εξηγούν οι Αυστραλοί, τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να έχουν απομακρύνει τα αντικείμενα από το σημείο που εντοπίστηκαν στις 16 Μαρτίου.

Ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, Ντέϊβιντ Τζόνστον, εκτίμησε ότι «ίσως περάσουν μέρες πριν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών, Γουόρεν Τρας, σημείωσε ότι «δορυφόροι χτενίζουν πλέον την περιοχή» με την ελπίδα να εντοπίσουν τα αντικείμενα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δορυφόροι ανίχνευσαν δύο αντικείμενα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, ένα εκ των οποίων μήκους περίπου 24 μέτρων, που θεωρούνται από την Αυστραλία και τη Μαλαισία αξιόπιστα δείγματα της αναζήτησης του Boeing 777 το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου και ενώ μετέφερε 239 επιβάτες και πλήρωμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή