Αναδρομική έκθεση - αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο

Στο Μουσείο Βορρέ
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 08:00

Αντίλογος, Λάδι σε καμβά, 1962.

A- A A+

Το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και το Μουσείο Βορρέ παρουσιάζουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση, «Γιάννης Σπυρόπουλος - Ένας νέος αιώνας για  τον κλασσικό της Αφαίρεσης», η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βορρέ δεκάδες έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη.  

Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα.  Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου,  ιχνηλατώντας  50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου.

Ιθάκη C, Λάδι σε χαρτί, 1956.

Ο ίδιος έλεγε: «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει. Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της αφαίρεσης.
Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο με το έργο όλων των καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί με το έπαθλο «Γιάννη Σπυρόπουλου», τα τελευταία 25 χρόνια.

Kόσμος B,1986, μικτή τεχνική σε χαρτί, 48 x 34εκ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν οι: Ίων Βορρές, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Βορρέ, Γιώργος Σορτίκος, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, Όλγα Δανιηλοπούλου, κριτικός Τέχνης, διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου, και Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Πύλο το 1912. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους  Ουμβέρτο Αργυρό, Σπύρο Βικάτο και Επαμεινώνδα Θωμόπουλο. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε τις σπουδές στο Παρίσι στην Ecole des Beaux Arts. Η παρουσία του στην πρωτεύουσα της Γαλλίας ήταν σταθμός για την καλλιτεχνική του καριέρα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939), όπου παρέμεινε και δούλεψε ως το τέλος της ζωής του.

Τον Ιούνιο του 1960, μετέχοντας στην καλλιτεχνική ομάδα που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας, απέσπασε από κοινού με τον Ιταλό Antonio Music το βραβείο Unesco. Ο Σπυρόπουλος, μέσα από τον απόηχο των αλλεπάλληλων επιτυχιών του στο εξωτερικό, και παρά το γεγονός ότι αρνιόταν πλέον να εκθέσει στην Ελλάδα, άρχισε να εισπράττει σημαντικές διακρίσεις και αναγνώριση, όπως η τιμή να του απονεμηθεί ο Ταξιάρχης του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικα (Ιανουάριος 1966).

Πέθανε το 1990 και τον ίδιο χρόνο δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Ιδρύματος Γιάννη και Zωής Σπυροπούλου, το οποίο αφενός προικοδοτήθηκε με μία πλούσια συλλογή 300 έργων του καλλιτέχνη, πλούσιων αρχείων και χαρακτικών έργων, και αφετέρου ανέλαβε την υποχρέωση της ετήσιας βράβευσης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με το έπαθλο «Σπυροπούλου».

Πορτραίτο Γιάννη Σπυρόπουλου.

Πληροφορίες
Μουσείο Βορρέ, πάροδος διαδόχου Κωνσταντίνου, Παιανία. Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου - 30 Ιουνίου. Εγκαίνια: Δευτέρα 31 Μαρτίου, ώρα 19:30. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 19:00 - 22:00, Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 14:00.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή