Ε.Ε.: Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά ώστε να μειωθούν τα απόβλητα

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 23:55
UPD:23:55
A- A A+

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς και του κόστους και της ταλαιπωρίας για τους καταναλωτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα επικαιροποίηση οδηγίας, βάσει τις οποίας οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων ίσως κληθούν σύντομα να αναπτύξουν έναν κοινό φορτιστή για όλα τα μοντέλα.

Το προσχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε με 550 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά, θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών. Ο ενιαίος φορτιστής ενδέχεται να αποτελεί πραγματικότητα έως το 2016, ωστόσο οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με την απόφαση.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που συμφωνήσαμε στην εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή, κάτι που είναι προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», δήλωσε η γερμανίδα ευρωβουλευτής και εισηγήτρια Μπάρμπαρα Βάιλερ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα κατά 51.000 τόνους το χρόνο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα 28 κράτη-μέλη πωλούνται 185 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα. Τα περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορτιστές, πολλές φορές ακόμη κι αν η μάρκα είναι η ίδια.

Όταν ο χρήστης αλλάξει συσκευή, ο φορτιστής συχνά αχρηστεύεται. Κατά την ίδια πηγή, εκτιμάται ότι περίπου 30 τύποι φορτιστών κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ θετική για τους πολίτες μας και για το περιβάλλον», προσθέτοντας ότι ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.

«Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέψουν την εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή για τα κινητά τηλέφωνα και τις παρόμοιες συσκευές», είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι. Μέσα στους επόμενους μήνες η Κομισιόν καλείται να αποφασίσει ποιοι τύποι συσκευών θα χρησιμοποιούν τελικά ένα φορτιστή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή