Συμφωνία για τα πυρηνικά έως 20/7 βλέπει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 13:33
UPD:13:43
EPA/HANS PUNZ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την πρώτη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών στη Βιέννη.

A- A A+

Την αισιοδοξία του για συμφωνία της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έως τις 20 Ιουλίου εξέφρασε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 

Κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών των δύο πλευρών στη Βιέννη, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς μέχρι στιγμής.

Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει οι διαπραγματευτές να τηρήσουν την προθεσμία, απάντησε: «Ναι, είμαι αισιόδοξος για τις 20 Ιουλίου». 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγκσί δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τη σύνταξη μιας τελικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν από τις 7 έως τις 9 Απριλίου, πιθανόν στη Βιέννη.

Οι «πρακτικές ανάγκες» του Ιράν ενόψει μιας συμφωνίας για «το μέγεθος και τις διαστάσεις του εμπλουτισμού» ουρανίου, είναι το δυσκολότερο σημείο των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα του αντιδραστήρα του Αράκ, ο κύριος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να άρει τις ανησυχίες της Δύσης, τονίζοντας όμως ότι «η έρευνα και ανάπτυξη στο Αράκ δεν θα σταματήσουν».

Και οι δύο πλευρές έχουν υποβάλει προτάσεις για πυρηνική συνεργασία, κυρίως για τους αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος, την πυρηνική ιατρική, τα νέα καύσιμα, την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της πυρηνικής που εφαρμόζεται στη γεωργία, πρόσθεσε. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή