Βακτήρια μετατρέπουν σε ρεύμα τις μεταβολές στην υγρασία

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 10:00
Columbia University/Xi Chen

Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ και στο Κολούμπια κατασκεύασαν μικρά πρωτότυπα των γεννητριών καλύπτοντας μια στρώση καουτσούκ με το βακτήριο Bacillus subtilis, το οποίο έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται και να συστέλλεται σημαντικά με τις μεταβολές υγρασίας.

A- A A+

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες επινόησαν μία νέου τύπου γεννήτρια που χρησιμοποιεί σπόρους βακτηρίων για να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που πάει χαμένη όταν το νερό εξατμίζεται. Η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συσκευές που μετατρέπουν τις μεταβολές στην υγρασία σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ και στο Κολούμπια κατασκεύασαν μικρά πρωτότυπα των γεννητριών καλύπτοντας μια στρώση καουτσούκ με το βακτήριο Bacillus subtilis, το οποίο έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται και να συστέλλεται σημαντικά με τις μεταβολές υγρασίας. Για την κατασκευή των γεννητριών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν... τουβλάκια Lego, ένα μικροσκοπικό ανεμιστήρα και ένα μαγνήτη, ο οποίος κινείται με τη διαστολή και τη συστολή του καουτσούκ.

Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, εάν 450 γραμμάρια σπόρων του βακτηρίου εκτεθούν στην υγρασία και στη συνέχεια στεγνώσουν, μπορεί να παραχθεί αρκετή ισχύς, ώστε ένα αυτοκίνητο να ανυψωθεί κατά 1 μέτρο! «Εάν αυτή η τεχνολογία αναπτυχθεί πλήρως, μπορούμε να προσμένουμε πολλά», υποστήριξε ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια Οζγκύρ Σαχίν προσθέτοντας ότι η εξάτμιση του νερού αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στη φύση.

COLUMBIA UNIVERSITY/XI CHEN

«Το ηλιακό φως λούζει τον ωκεανό, τον θερμαίνει και όλη αυτή η ενέργεια πρέπει να απελευθερωθεί από τον ωκεανό μέσω της εξάτμισης», εξήγησε ο ίδιος. «Εάν σκεφτούμε όλο τον πάγο στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, πώς μεταφέρθηκε μια τόσο μεγάλη ποσότητα εκεί πάνω; Υπάρχει τόση ενέργεια στην εξάτμιση, αλλά είναι τόσο “λεπτή” που δεν την βλέπουμε.»

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στην επιθεώρηση Nature Nanotechnology. Καθώς προσπαθούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του πρωτοτύπου τους έτσι ώστε να αιχμαλωτίζει και μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται κατά την εξάτμιση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν γενετικά τους σπόρους καθιστώντας τους πιο ελαστικούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή