Επιμένουν για λάθη του Λιμενικού

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 21:41
UPD:26/01/2014 08:24
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

 Συνέντευξη τύπου στο Σύνταγμα, των διασωθέντων μεταναστών από το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

A- A A+

Ευθύνες στο Λιμενικό για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι όπου 12 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο έχασαν τη ζωή τους, συνεχίζουν να επιρρίπτουν τρεις διασωθέντες του ναυαγίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Αφγανοί διασωθέντες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα, απειλές και σωματική βία από τους άνδρες του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι άνδρες του Λιμενικού που πλησίασαν για βοήθεια, έδεσαν τη βάρκα στο σκάφος τους και άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Τουρκίας. Από την ταχύτητα ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα, είπαν.

«Κάποιοι σήκωσαν ένα μωρό για να δείξουν ότι πρόκειται για οικογένειες και τότε κάποιος άνδρας του Λιμενικού τους χτύπησε με κλωτσιά και τους είπε να καθίσουν κάτω», περιέγραψε ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και το δεκάχρονο παιδί του.

Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του, κατήγγειλε ότι «ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».

Ο Εχσάντα Σούφι, που θρηνεί πέντε μέλη της οικογένειάς του, υποστήριξε ότι «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Επίσης, είπε ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. Εκεί, πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε από τον διοικητή του τμήματος να παύσουν οι προσαγωγές από την Αστυνομία των ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο.

Στη σημερινή πρωτοβουλία συμμετείχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, μεταναστευτικές κοινότητες, κοινωνικές οργανώσεις και εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή