Με προορισμό τον πλανήτη Άρη εκτοξεύθηκε το ΜAVEN

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 22:54
UPD:23:26
REUTERS/JOE SKIPPER
A- A A+

Εκτοξεύθηκε  τη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημικό σκάφος της NASA, MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) με προορισμό τον Άρη και με στόχο να βρει απαντήσεις στα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτηματικά για την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Ο πύραυλος Άτλας 5 που μεταφέρει το Maven (Mars Atmosphere & Volatile Evolution) ξεκίνησε στις 20:28 (ώρα Ελλάδας) και θα κάνει ένα ταξίδι διάρκειας 10 μηνών μέχρι τον Άρη.

Αναμένεται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2014 και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να λύσουν τις απορίες τους για την ιστορία της ατμόσφαιρας του Άρη.

Οι ερευνητές της NASA πιστεύουν ότι ο Άρης κάποτε είχε πιο πυκνή ατμόσφαιρα και νερό στην επιφάνειά του και ελπίζουν ότι το Maven θα ρίξει κάποιο φως στο γιατί άλλες το κλίμα του σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να συντηρήσει ζωή.

Το διαστημικό σκάφος, που έχει μήκος 11 μέτρα, θα τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη και θα μελετήσει την ατμόσφαιρά του επί έναν χρόνο.

REUTERSVIDEO
EURONEWS

Θα είναι ο τέταρτος τεχνητός δορυφόρος του Κόκκινου Πλανήτη, αφού ήδη υπάρχουν εκεί άλλα δύο διαστημικά σκάφη της NASA και ένα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Την επιφάνεια του πλανήτη συνεχίζουν να εξερευνούν τα ρομποτικά οχήματα Opportunity και Curiosity.

Όπως αναφέρει η NASA πρόκειται για ακόμη ένα βήμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση του πλανήτη και όλων των παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια έτσι ώστε μια ημέρα να μπορεί να σταλεί στον Άρη μια επανδρωμένη πτήση.

Το κόστος όλης της επιχείρησης ανέρχεται στα 671 εκατ. δολάρια.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή