Πράσινο συναρμολογούμενο καταφύγιο για πρόσφυγες

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 13:32
UPD:13:42
IKEA Foundation

Οι μονάδες σχεδιάστηκαν για να στεγάσουν με άνεση έως και πέντε άτομα. Κατασκευάστηκαν από ελαφριές πλαστικές σανίδες που παρέχουν μόνωση καθώς «κλειδώνουν» πάνω σε ένα μεταλλικό πλαίσιο. Ηλιακά πάνελ καλύπτουν τις ανάγκες των ενοίκων σε θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ ένα ειδικό ύφασμα παρέχει σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας και «αιχμαλωτίζει» τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

A- A A+

Συναρμολογούμενα καταφύγια νέας γενιάς, με μόνωση και ηλιακά πάνελ, θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν τις σκηνές των προσφυγικών καταυλισμών. Μηχανικοί της IKEA σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχεδίασαν τέτοιες μονάδες και ήδη έστειλαν δεκάδες πρωτότυπα σε καταυλισμούς, όπου ζουν προσωρινά πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου.

Οι μονάδες, που είναι διπλάσιες σε μέγεθος από τις συμβατικές σκηνές, σχεδιάστηκαν για να στεγάσουν με άνεση έως και πέντε άτομα. Κατασκευάστηκαν από ελαφριές πλαστικές σανίδες που παρέχουν μόνωση καθώς «κλειδώνουν» πάνω σε ένα μεταλλικό πλαίσιο. Ηλιακά πάνελ καλύπτουν τις ανάγκες των ενοίκων σε θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ ένα ειδικό ύφασμα παρέχει σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας και «αιχμαλωτίζει» τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ, το 10% των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε σκηνές, οι οποίες δεν προστατεύουν από τη ζέστη και το κρύο και βέβαια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Ο μέσος όρος παραμονής σε προσφυγικούς καταυλισμούς είναι 12 χρόνια.

IKEAFOUNDATION

«Οι σκηνές μας δεν έχουν εξελιχθεί πολύ με την πάροδο του χρόνου», είπε στον Guardian ο Ολιβιέ Ντελαρύ από τη UNHCR. «Εξακολουθούν να βασίζονται στο μουσαμά, τα σχοινιά και τους στύλους – και συνήθως έχουν διάρκεια ζωής μόνο έξι μηνών εξαιτίας των σκληρών καιρικών συνθηκών.»

Αντιθέτως, οι νέες μονάδες είναι εύκολες στη μετακίνηση και στην τοποθέτηση, καθώς η συναρμολόγησή τους, που χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες, βασίζεται στην ίδια «φιλοσοφία» με τα περισσότερα έπιπλα της ΙΚΕΑ, ενώ η διάρκεια ζωής τους φθάνει τα τρία χρόνια. Αυτή τη στιγμή στοιχίζουν περίπου 7.500 δολάρια (έναντι 500 για τις συμβατικές σκηνές), όμως οι δημιουργοί τους ελπίζουν το κόστος τους να πέσει στα 1.000 δολάρια μόλις αρχίσει η μαζική παραγωγή τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή