«Μαύρο» στο σήμα της ΕΡΤ

Κλειστή η Μεσογείων
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 23:13
UPD:12/06/2013 10:34
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ
A- A A+

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης «έπεσε» οριστικά το σήμα της αναλογικής και ψηφιακής ΕΡΤ, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή. Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να κόβεται από τις 10 το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

NAFTEMPORIKI.GR

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών», υπογράμμιζαν στην ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι, προσθέτοντας ότι «όσοι επεξεργάζονται σχέδια για ‘λουκέτο’ στην κρατική ραδιοτηλεόραση» είναι «επικίνδυνοι» και «δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων».

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδεται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπήρξε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο για το θέμα της ΕΡΤ.

Την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας πως μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος πρέπει να διακοπεί η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.».

Λουκέτο στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ο Σ. Κεδίκογλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ανακοινώθηκε το απόγευμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ» ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», που θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας και είπε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν.

«Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Σημείωσε επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν «το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα» και στη συνέχεια θα πληρώνουν πολύ λιγότερα.

NAFTEMPORIKI.GR

Συγκεκριμένα είπε ότι υπολογίζεται πως «θα απαλλαγούν» από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως και πως για τις θέσεις της σημερινής ΕΡΤ που κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΚΕΠ και όπου το δημόσιο έχει ανάγκη.

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η ΕΡΤ είναι «χαρακτηριστική περιπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης: «Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της. Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια. Καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών» είπε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο που το βλέπουν όλοι» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Οι πληροφορίες που ήθελαν να κλείνει η ΕΡΤ, είχαν φουντώσει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για το κλείσιμο ΔΕΚΟ - φορέων του Δημοσίου με απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Σημειώνεται πως το σχετικό κείμενο υπογράφεται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

ΠΑΣΟΚ: Άμεση συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητεί το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Κάνει μάλιστα λόγο για «επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού» και τονίζει ότι «κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία».

«Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης. Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα», προσθέτει.

Επισημαίνει δε πως «η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά».

«Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;», διερωτάται το Κίνημα, τονίζοντας παράλληλα ότι «τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Μάλιστα, μιλώντας σε αποψινή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε πως «όλα όσα περιλαμβάνονται στις δύο σημερινές ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία». Διεμήνησε πως «θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε».

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο την Τετάρτη στις 2.00 μ.μ.

Με τη σημερινή της απόφαση για την ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε, δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το συγκεκριμένο κόμμα παρέδωσε την ΕΡΤ ελλειμματική και όταν το ΠΑΣΟΚ την έκανε άμεσα κερδοφόρα και επιχείρησε τολμηρές τομές, «η ΝΔ και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».

«Σήμερα», συνέχισε, «αντί να ζητούν συγνώμη για τη στάση τους και την υποκρισία τους, μιλούν χωρίς αιδώ, για βούληση και τόλμη και φθάνουν στο σημείο να σπιλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πως η ΕΡΤ έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου, αλλά υποστήριξε ότι αυτό «απαιτεί σχέδιο και βεβαίως, την αλήθεια προς την ελληνική κοινωνία και σεβασμό προς τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασφάλιση της αποστολής της ΕΡΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας.

Την εφαρμογή ενός πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο πρέπει να μειωθεί, ζητούσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει.

Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, σημειώνει, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα υποστηρίζοντας πως θέματα μείζονος σημασίας  πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. «Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο», κατέληγε.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS
Ο Απόστολος Κακλαμάνης για την ΕΡΤ

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως αυτή η μέρα μπορεί να αποβεί αποφράδα για την πατρίδα μας ενώ για ό,τι ακολουθήσει εις βάρος της κοινωνικής και πολιτικής ομαλότητας, η ευθύνη βαρύνει τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έλαβαν μια απόφαση απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ίδια την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία μας. «Οφείλουν να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να την ανακαλέσουν», πρόσθεσε.

Μείζον είναι το ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο λαός παραδίδεται 100% στη χειραγώγηση από τα τρία γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα και ειδικά στα συμφέροντα εκείνων που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συρρίκνωση της ΕΡΤ για να διαμοιράσουν τη διαφημιστική της πίττα αλλά και μέρος των ψηφιακών της συχνοτήτων.

Παράλληλα χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απολύτως αντισυνταγματική εξηγώντας πως η παρ. 1 του αρ. 44  του Συντάγματος ορίζει πως μια τέτοια Πράξη δικαιολογείται μόνο «όταν συντρέχει εξαιρετικώς επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη».

«Οι γνωστοί επιχειρηματίες που ορέγονταν συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ σε συνεννόηση με κυβερνητικούς παράγοντες στο πρόσφατο παρελθόν- πλην ανεπιτυχώς- ευρίσκουν, φαίνεται ανταπόκριση στη σημερινή κυβέρνηση. Λυπάμαι πολύ γιατί επιβεβαιώνομαι», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Την «απόλυτη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ με όλο το χειρισμό του θέματος και με την επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ» εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε την άμεση ακύρωση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως είπε μιλώντας στη ΝΕΤ, η πράξη αυτή για το κλείσιμο ΔΕΚΟ - φορέων του Δημοσίου με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, θα ακυρωθεί αναδρομική στην πράξη ούτως ή άλλως «γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να την ψηφίσουμε».

Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί άμεσα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει ο πομπός». 

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε πως πρέπει να συζητηθεί εντός της κυβέρνησης το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, διαμηνύνοντας πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε τυφλές μαζικές απολύσεις, αυτή η πράξη δεν αφορά μόνο τη ΝΕΤ». 

Ανέφερε επίσης πως είναι προφανές ότι χρειάζεται η συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «δεν μπορούν να επιβάλλονται αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο».

Πάντως η ίδια είπε ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι απόψεις του κ. Βενιζέλου και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις κινήσεις του γιατί δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίση με λάθος τρόπο, με λάθος θέμα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Η ΕΡΤ δεν εξυγιαίνεται, απλά «μαυρίζει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «ο τρόπος, αλλά κυρίως τα κίνητρα της απόφασης αυτής δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα».

Παράλληλα συνδέει την υπόθεση της ΕΡΤ με την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αναφέροντας: «Την αποτυχία του κ. Σαμαρά στις επαφές του με τον ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ δεν θα την πληρώσουν εργαζόμενοι των 700 ευρώ».

Επίσης η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ζητεί την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από το χώρο του Ραδιομεγάρου, την απόσυρση της απόφασης της ΝΔ για αναστολή λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης και τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου για μια νέα Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιόφωνο, με τη συμμετοχή στο διάλογο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

ΔΗΜΑΡ: Δεν ψηφίζουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σε ανακοίνωσή της από την πλευρά της και μετά της επίσημες ανακοινώσεις, η ΔΗΜΑΡ «επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ».

Όπως αναφέρει, οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Προσθέτει πως «η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή». 

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θα συναντηθεί την Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί, με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Αλ. Τσίπρας: Πραξικόπημα το κλείσιμο της ΕΡΤ

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

«Πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά στο σύνολο του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με δηλώσεις του από το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους από την «αυταρχική» και «αδιανόητη», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση αλλιώς, όπως είπε, θα έχουν και εκείνοι την ευθύνη για τη «φίμωση» της ΕΡΤ.

NAFTEMPORIKI.GR
Άφιξη Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.

Παράλληλα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει το θέμα στη Βουλή και προειδοποίησε πως αν «τολμήσουν» να διακόψουν σήμερα το σήμα εκπομπής χωρίς απόφαση του Κοινοβουλίου και του ΕΣΡ, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Φιμώνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, συμπλήρωσε, γιατί η τρόικα απαιτεί ανθρωποθυσίες και γιατί θέλουν να μετατρέψουν την ΕΡΤ σε νέα ΥΕΝΕΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης.

ΕΡΤ

Για δήλωση ακραίου αυταρχισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετέβη στο ραδιομέγαρο με αντιπροσωπεία του κόμματος μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ «πράξη ενάντια στην πολυφωνία και την δημοκρατία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να «ράψει» τη δημόσια τηλεόραση στα μέτρα της.

«Η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη», πρόσθεσε.

NAFTEMPORIKI.GR

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μείζον πραξικόπημα, δήλωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ισοδυναμεί με κλείσιμο της Ελλάδας», υπογράμμισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Π. Καμμένος: Θέμα εθνικής ασφάλειας

YOUTUBE/ANEXARTITOIELLINES

Θέμα εθνικής ασφάλειας χαρακτήρισε τη λειτουργία της ΕΡΤ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Είναι το σήμα που εκπέμπεται στη Θράκη, σε κόντρα της τουρκικής τηλεόρασης που κάνει τη μαύρη προπαγάνδα. Είναι αναμεταδότες στα νησιά του Αιγαίου. Είναι η φωνή μας στην Ομογένεια», υπογράμμισε.

Η δημόσια τηλεόραση εξασφαλίζει τον πλουραλισμό, στέλνει το σήμα στα νησιά και τη Θράκη, είπε ο κ. Καμμένος κάνοντας παράλληλα λόγο για πραξικοπιματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι από ρουσφέτι εργαζόμενοι, μαζί τους είναι 2.500 χιλιάδες οικογενειάρχες που εργάζονται για την εικόνα της χώρας», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό.

Απευθυνόμενος τέλος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είπε πως αν δεν στηρίζουν αυτή την απόφαση, να το δηλώσουν τώρα και να αποσυρθεί άμεσα ενώ ζήτησε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην βάλει την υπογραφή του.

Προηγήθηκε σχόλιο του κ. Καμμένου στο twitter σημειώνοντας πως έρχεται η σειρά κάθε Έλληνα, αν δεν έχει ήδη έρθει.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους πολίτες σε αντίσταση σημειώνοντας πως «2.500 οικογένειες και η δημόσια τηλεόραση βρέθηκαν στο βωμό του φιάσκου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ».

Δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ υποστηρίζοντας πως το περιεχόμενο των όσων είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου στο ραδιοτηλεοπτικό «διάγγελμά» του ήταν γεμάτο από αναλήθειες, από ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν.

«Πρόκειται για το δημοσιογράφο που έχει περάσει και εκείνος, ωφελημένος τα μέγιστα, από την ΕΡΤ», τόνισε ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: «Ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις που έχω ήδη κάνει για το θέμα της ΕΡΤ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τον κ. Σίμωνα Κεδίκογλου όταν το θέμα έρθει και στη Βουλή».

Δ. Κουτσούμπας: Λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση

YOUTUBE/902PORTAL

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έγκαιρα είχε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Η ανακοίνωση της τριτοκομματικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζει, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», προσθέτει.

Καταλήγοντας αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τονίζοντας την ανάγκη για μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ που θα οδηγήσει και στην υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης», κατέληξε.

Τη διακοπή του ψηφιακού σήματος του 902 καταγγέλλει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ενέργεια της DIGEA να διακόψει την ψηφιακή εκπομπή σήματος του 902 με το επιχείρημα ότι η τηλεόραση του 902 αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Σημειώνεται πως μετά την διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα αναμεταδίδει ο 902 μέσω ραδιόφωνου, τηλεόρασης και portal.

Σε ανακοίνωσή της πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, η Χρυσή Αυγή υποστήριζε ότι η ΕΡΤ μπορεί ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, «δεν σέβεται όμως 1 εκατομμύριο έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως... "νεοναζί" και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματος».

«Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες», προσέθετε στο σχόλιό της η Χρυσή Αυγή.

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης στον Πρωθυπουργό

Να ακυρώσει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζήτησε από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (UER).

Ο πρόεδρος της UER και η γενική διευθύντριά της ζητούν σε επιστολή τους προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να «ασκήσει όλη του την επιρροή για να ακυρωθεί αμέσως αυτή η απόφαση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά στην κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών», υπογραμμίζει η UER.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

YOUTUBE/THESTIVAL GR

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της ΕΤ3 στη λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων, παραγωγικών φορέων της πόλης και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ οι συγκεντρωθέντες ανήρτησαν πανό και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο, μπροστά από την κεντρική είσοδο των γραφείων.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καταδικάζει την «αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης», όπως τη χαρακτηρίζει, να προχωρήσει στο αιφνιδιαστικό λουκέτο της ΕΡΤ.

Υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους βρίσκεται ο ραδιοσταθμός της ΕΡΑ στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ έξω από το κτήριο έχουν συγκεντρωθεί φορείς και σωματεία που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει την έντονη αντίθεση του για την αιφνίδια απόφαση - ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Η απόφαση αυτή πλήττει βάναυσα χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν στην ανεργία αλλά παράλληλα πλήττεται η δημόσια λειτουργία και έκφραση που προσφέρουν με αντικειμενικότητα και επάρκεια στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ-ΕΡΑ», αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση διαπράττει ένα μεγάλο λάθος αλλά και ότι υπερβαίνει την εξουσιοδότηση που της έχει δώσει ο Ελληνικός λαός γιατί η ΕΡΤ αποτελεί ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων.

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν επίσης με δηλώσεις τους ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης κ.ά.

Εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ στο Δασύλλιο της Πάτρας, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ.

Επίσης, στις εγκαταστάσεις έχουν μεταβεί πολιτικά πρόσωπα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών είναι σε εξέλιξη και έξω από τα τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Τρίπολης. Εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της Πελοποννήσου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να σιγήσει η συχνότητα της ΕΡΑ Τρίπολης.

Μεταξύ αυτών, είναι οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, Ενημέρωσης Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, δημοσιογράφοι, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την Πελοπόννησο και εκπρόσωποι πολιτιστικών και συνδικαλιστικών σωματείων.

Συγκέντρωση πολιτών υπάρχει και έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Καλαμάτας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Τρίπολης ανακοίνωσαν αύριο στις 8 το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Τρίπολης και καλούν όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αρκαδίας να δώσουν δυναμικό παρών.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Πρωτοφανής ενέργεια η απόφαση για την ΕΡΤ

Πρωτοφανή ενέργεια, χαρακτηρίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά «να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Για πρώτη φορά, επίσημαίνεται στην ανακοίνωση, πολίτες ευρωπαϊκού κράτους στερούνται για λόγους δήθεν «εξυγίανσης», ένα δημόσιο αγαθό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο υγείας του πολιτεύματός τους.

Παράλληλα η Ένωση κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι, συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι «χρυσές» προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές ενώ «έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι για όσον καιρό η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή οι πολίτες δε θα πληρώνουν το χαράτσι, όπως χαρακτήρισε το ανταποδοτικό τέλος, υιοθετώντας προφανώς ορολογία που γνωρίζει καλά η κυβέρνηση».

«Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης», καταλήγει.

Σκληρή δήλωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ

Με μια σκληρή δήλωση αντέδρασε νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Χαρακτήρισε τον κ. Κεδίκογλου «πρωτοπαλίκαρο της τροϊκανής διεθνούς αλητείας» και προανήγγειλε στάση εργασίας στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, απόψε, από τις 19.00 έως τη 1.00.

Ιερώνυμος: Αδιανόητο να σιγήσει η φωνή της ΕΡΤ

Αδιανόητο χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μια φωνή που, όπως λέει, «χρόνια τώρα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τον ελληνισμό στο σύνολο του».

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει πως είναι αδιανόητο εκατοντάδες εργαζόμενοι να γίνονται βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων και να θυσιάζονται εξαιτίας φαύλων πολιτικών και πρακτικών δεκαετιών.

«Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η θεραπεία ενός Οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα και τελείως διαφορετικό θέμα η ξαφνική και βίαιη θανάτωσή του», καταλήγει.

ΟΤΟΕ: Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας

Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας και είναι έτοιμη να υλοποιήσει χωρίς καμία αντίσταση, όπως όλα δείχνουν, τις απαιτήσεις της, κλείνοντας την ΕΡΤ και αναθέτοντας στους αρμόδιους υπουργούς τη διαχείριση της περιουσίας της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μία ακόμα θλιβερή συνέχεια υλοποίησης των εντολών της τρόικας σε βάρος δημόσιων οργανισμών.

Η ΟΤΟΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, καταγγέλλει αυτές τις επιλογές, διαμαρτύρεται έντονα για την αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και συμπαρατάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης και των εργαζομένων.

«Αυτά τα σχέδια της τρόικας που έχουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, δεν πρέπει να περάσουν», καταλήγει.

Γ. Σγουρός: Επέλεξαν την τακτική του ξαφνικού θανάτου

Η τακτική του ξαφνικού θανάτου που επέλεξε η κυβέρνηση για χιλιάδες εργαζομένους, έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αρχές του διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε ανακοίνωσή του για την απόφαση να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που μένουν άνεργοι εν μία νυκτί προσθέτουν έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των απολύσεων και της ανεργίας, σημειώνει ο κ. Σγουρός υποστηρίζοντας πως η όποια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα από το Σεπτέμβριο, όπως εξαγγέλθηκε, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει ως αφετηρία την εμπειρία και τις ικανότητες των ήδη εργαζομένων, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί και το πολύτιμο ιστορικό αρχείο της. «Το αρχείο αυτό αποτελεί ανεκ τίμητο στοιχείο της πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, που θα πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: Βαρύτατο πλήγμα για τη Δημοκρατία

Βαρύτατο πλήγμα για το αγαθό της ενημέρωσης και την ίδια την δημοκρατία, χαρακτηρίζει την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Η μεθόδευση και η απόφαση για το μπλακ ουτ στην ΕΡΤ, συνιστά εκτροπή στην οποία κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος, τονίζει και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, όπως και όλοι  οι εργαζόμενοι στη χώρα μας συντάσσονται στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ και δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, να αντισταθούν στην φίμωση της ΕΡΤ και στο να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

ΔΣΑ: Εγγύηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς η ΕΡΤ

Η ενημέρωση του πολίτη δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραδοθεί κατ’ αποκλειστικότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος σημειώνοντας πως η παράλληλη ύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης αποτελεί εγγύηση της πολυφωνίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και εγγύηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπενθυμίζει ότι, κατά τη ρητή διατύπωση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Εν προκειμένω, συνεχίζει, είναι προφανές ότι, κατά τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας, δεν υφίσταται κανενός είδους «έκτακτη περίπτωση», στην οποία μάλιστα να μπορεί να θεωρηθεί ότι συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και, συγχρόνως, «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία.

«Σε καμία δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων κατά κατάλυση του Συντάγματος. Με διαρκείς και επαναλαμβανόμενες πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας, η πολιτική εξουσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η άνοδος των άκρων, να πυροδοτούνται κοινωνικές εξεγέρσεις, και να τίθεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε άμεσο κίνδυνο η υπόσταση ακόμα και του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος», καταλήγει.

ΣΑΕ: Αισθήματα λύπης και απογοήτευσης

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της ΕΡΤ, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος αναφέρει ότι η ομογένεια πληροφορήθηκε το ξαφνικό αυτό γεγονός, με αισθήματα λύπης και απογοήτευσης.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνια της λειτουργίας της αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα επτά εκατ. των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά.

Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή