Ινδία: Απορρίφθηκε αίτημα της Novartis για αναγνώριση πατέντας

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 12:53
UPD:12:53
REUTERS/ARND WIEGMANN

Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος είχε αρχίσει μια δικαστική διαμάχη πριν από επτά χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει την πατέντα μίας νέας εκδοχής του φαρμάκου του, Glivec, κατά της λευχαιμίας, με το επιχείρημα ότι ο νέος τύπος του φαρμάκου έχει βελτιωθεί σημαντικά και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.

A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε αίτημα της ελβετικής Novartis για την αναγνώριση της πατέντας αντικαρκινικού φαρμάκου, προκαλώντας ανακούφιση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρούν ότι η απόφαση θα προστατεύσει την πρόσβαση φτωχών ασθενών από τις αναπτυσσόμενες χώρες στα γενόσημα φάρμακα, αλλά ανησυχία στους φαρμακευτικούς κολοσσούς που επιθυμούν να προωθήσουν να προϊόντα τους στην αναδυόμενη αυτή οικονομία.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος είχε αρχίσει μια δικαστική διαμάχη πριν από επτά χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει την πατέντα μίας νέας εκδοχής του φαρμάκου του, Glivec, κατά της λευχαιμίας, με το επιχείρημα ότι ο νέος τύπος του φαρμάκου έχει βελτιωθεί σημαντικά και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ανανεωμένη σύνθεση του Glivec δεν πληροί τα κριτήρια «καινοτομίας ή δημιουργικότητας» που απαιτούνται από τον νόμο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ινδία: Δικαστική απόφαση υπέρ των φθηνών φαρμάκων

Tο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε την προσφυγή της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για την πατέντα ενός φαρμάκου κατά της λευχαιμίας. Η απόφαση θεωρείται μεγάλη νίκη για την ινδική φαρμακοβιομηχανία που παρέχει φθηνά φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Novartis καταδίκασε τη δικαστική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «αποθαρρύνει την καινοτόμο φαρμακευτική έρευνα που είναι σημαντική στην προαγωγή της ιατρικής επιστήμης προς όφελος των ασθενών».

Οι παγκόσμιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί που παρακολουθούσαν στενά την υπόθεση εκτιμούν ότι η προστασία πατεντών φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της έρευνας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η φαρμακευτική αγορά στην Ινδία, που έχει πληθυσμό 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους, έχει κύκλο εργασιών που αναμένεται να ανέλθει σε 74 δις. δολάρια το 2020, έναντι 11 δις. δολαρίων το 2011.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις φοβούνταν ότι η αποδοχή του αιτήματος της Novartis θα στερούσε από τους φτωχούς ασθενείς ένα φτηνό γενόσημο σκεύασμα.

Η Novartis είχε καταθέσει το 2006 αίτημα αναγνώρισης της πατέντας για το Glivec, αλλά αυτό είχε απορριφθεί από την ινδική δικαιοσύνη πρωτοδίκως και στη συνέχεια στο εφετείο.

REUTERS

Ο Αναντ Γκρόβερ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ινδική οργάνωση αρωγής στους καρκινοπαθείς, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση μετά τη δικαστική απόφαση ότι η νέα εκδοχή του Glivec δεν διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη.

 «Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια να δίδονται στους φτωχούς φάρμακα σε τιμές προσιτές», είπε

Σύμφωνα με τη Λίινα Μενγκχάνεϊ, νομική σύμβουλο της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα,τη νομική σύμβουλο , το Glivec πωλείται 4.000 δολάρια ανά ασθενή και ανά μήνα, ενώ στην Ινδία η γενόσημη εκδοχή του διατίθεται σε τιμή χαμηλότερη των 73 δολαρίων.

Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος της Novartis, θα σηματοδοτούσε ριζική αλλαγή στον τομέα των γενόσημων, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες να πατεντάρουν σκευάσματα και να αποτρέπουν τη διάθεση των φθηνών αντιτύπων, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

 Η Ινδία είναι εδώ και χρόνια προμηθευτής φτηνών γενόσημων φαρμάκων κατά του καρκίνου, της φυματίωσης και του AIDS. Η χώρα δεν αναγνώριζε πατέντες μέχρι το 2005, πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή