Βενεζουέλα: «Ο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία»

Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 07:44
UPD:07:44
REUTERS

A- A A+

Ο Ούγκο Τσάβεζ, που βρίσκεται για νοσηλεία στη Κούβα, θα παραμείνει στην εξουσία, ακόμη και αν δεν μπορέσει προσωπικά να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του στις 10 Ιανουαρίου, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαντούρο.

«Η συνταγματική περίοδος 2013-2019 ξεκινά στις 10 του Ιανουαρίου (...) Ο πρόεδρος Τσάβες, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος, θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή της χώρας και η διατύπωση του όρκου μπορεί να γίνει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αργότερα», διευκρίνισε ο Μαντούρο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, παρά σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβεζ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί ως «μόνιμη» η απουσία του πρόεδρου από τα καθήκοντά του. Μια τέτοια δήλωση θα ήταν το έναυσμα για μια νέα εκλογική αναμέτρηση εντός 30 ημερών στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, ο εκλεγμένος πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα και δεν μπορεί να αναβληθεί.

Ωστόσο ο Μαντούρο βασίζεται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει επίσης, ότι, εάν δεν μπορεί ο εκλεγμένος πρόεδρος να ορκιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει να το πράξει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναφέρεται ημερομηνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή