Τουρκία: Θέλουν να μετατρέψουν καταφύγιο χελωνών σε τουριστικό θέρετρο

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011 16:07

Tη συγκατάθεσή τους για την ανέγερση 400-750 πολυτελών οικιστικών μονάδων στην περιοχή Πάταρα στην επαρχία της Αττάλειας, πολύ κοντά στο καταφύγιο των απειλούμενων χελωνών καρέτα - καρέτα, φέρονται να έχουν δώσει οι τουρκικές αρχές.

A- A A+

Tη συγκατάθεσή τους για την ανέγερση 400-750 πολυτελών οικιστικών μονάδων στην περιοχή Πάταρα, στην επαρχία της Αττάλειας και πολύ κοντά στο καταφύγιο των απειλούμενων χελωνών καρέτα - καρέτα, φέρονται να έχουν δώσει οι τουρκικές αρχές.

«Το σχέδιο αυτό δεν θα έχει μόνο τρομακτικές συνέπειες για τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο των Πατάρων», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet η Λίλη Βενιζέλου, πρόεδρος του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών (MEDASSET), η οποία πραγματοποιεί διεθνή εκστρατεία για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής από το 1988.

«Πολεμήσαμε με μεγάλο σθένος για να ανακόψουμε την καταστροφή, όμως τώρα, εντελώς ξαφνικά, ανακοινώνεται αυτό το σχέδιο για την απίστευτη επέκταση των κτιριακών συγκροτημάτων, η οποία θα καταστρέψει τα Πάταρα», γενέτειρα του Αγίου Νικολάου.

Η ίδια η παραλία βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή, συνεπώς απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομημάτων σε αυτήν, όμως η δραστική διόγκωση της κωμόπολης θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την καρέτα καρέτα: το καταφύγιό της θα είναι προσβάσιμο σε πολύ περισσότερο κόσμο, ενώ η αύξηση του τεχνητού φωτισμού κατά μήκος της παραλίας θα αποπροσανατολίζει τα μικρά της, οδηγώντας τα ακόμη και στο θάνατο.

Σε επιστολή της προς Τούρκους υπουργούς, η οργάνωση υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία της απειλούμενης χελώνας, απευθύνοντας έκκληση «να μην θυσιάσουν τα Πάταρα στο βωμό του τουρισμού και της ανάπτυξης». Εάν η Αγκυρα συνεχίσει να αγνοεί τις εκκλήσεις, η MEDASSET σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τα σχέδια των τουρκικών αρχών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή