Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 09:24
A- A A+

Τα απορρέοντα από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα όσα διαδραματίστηκαν σε σχέση με τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και οι αντιδράσεις από μέρους της ΠΑΣΥΔΥ για την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς υψηλόμισθους κρατικούς αξιωματούχους που είναι μέλη της συντεχνίας για εθελοντικές μειώσεις αποδοχών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο είναι η υποστήριξη του Προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στην έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, η συνεργασία Δήμων Λεμεσού - Αμστερνταμ για προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, η έναρξη των αστυνομικών ερευνών για τους ύποπτους, σύμφωνα με τους φακέλους που απέστειλε η ΟΥΕΦΑ, ποδοσφαιρικούς αγώνες, η διαφαινόμενη προσέλκυση τουριστών από Ιταλία και Λίβανο λόγω της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο, όπως και οι αυξημένες καταθέσεις Ελλαδιτών στην Κύπρο.

Υπό τον τίτλο «Εκστρατεία Σουλτς υπέρ του ‘απευθείας’» η «Αλήθεια» κάνει λόγο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο για νέα βόμβα στο Ευρωκοινοβούλιο σε ό,τι αφορά το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, καθώς ο Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ Μάρτιν Σουλτς τάσσεται υπέρ μια γρήγορης έγκρισης του κανονισμού από το ΕΚ με τη στήριξη, όλων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Οπως προσθέτει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η οποία είναι μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών, Γιαννάκης Ομήρου δηλώνει οργισμένος. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» αναφέρεται σε καταγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά, σύμφωνα με τις οποίες «Σωματεία καλύπτουν τους χούλιγκαν», καθώς «αρνούνται να συνεργαστούν με την Αστυνομία για ταυτοποίηση των προσώπων τους».

«Η Μάχη» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι «Εκνευρίστηκε στο Εθνικό ο Χριστόφιας» και ότι «δεν άντεξε τις επικρίσεις του Νίκου Αναστασιάδη». Σύμφωνα με την εφημερίδα κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχασε τη ψυχραιμία του όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε εξηγήσεις για την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, με αποτέλεσμα η συζήτηση να εξελιχτεί σε καυγά». Αλλού «η Μάχη» γράφει ότι «παράγινε το κακό» με τις ληστείες και αναφέρεται στις νέες ένοπλες ληστείες σε πρακτορείο στοιχημάτων στην Πάφο και σε περίπτερο στη Λάρνακα.

Υπό τον τίτλο «Casus belli για ΠΑΣΥΔΥ», ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του ότι η αποστολή της επιστολής Σταυράκη για εθελοντικές μειώσεις των απολαβών υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων και σε μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συντεχνίας, η οποία και ζητά την άμεση απόσυρση της. Σε άλλο του θέμα υπό τον τίτλο «Λεμεσός, το Αμστερνταμ της Μεσογείου», γράφει ότι «με στόχο να μετατραπεί η Λεμεσός σε Αμστερνταμ της Μεσογείου, όσον αφορά τη χρήση ποδηλάτου, ξεκίνησε το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δυο Δήμων» και ότι ιαπωνικός επιχειρηματικός όμιλος πρότεινε στη Λεμεσό τη δωρεά μεγάλου αριθμού ηλεκτρικών ποδηλάτων που κινούνται με φωτοβολταϊκά.

«Η Σημερινή» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Μόνοι – Μετέωροι σε Κυπριακό και οικονομία», κάνοντας λόγο για «διαφωνίες στο Εθνικό (Συμβούλιο)», αλλά και χαρακτηρίζοντας ως «φιάσκο» τη σύσκεψη για την οικονομία. Η εφημερίδα γράφει ότι η χθεσινή ημέρα ανέδειξε τις τεράστιες διαφωνίες όλων των κομμάτων, τόσο με τους χειρισμούς του Προέδρου στις απευθείας διαπραγματεύσεις όσο και για τα μέτρα που αποφασίστηκαν για εξυγίανση της οικονομίας και περιλήφθησαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε άλλο της θέμα φιλοξενεί χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της χωρίς περιορισμούς εφαρμογής ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που μόνιμα στοχεύει στο κέρδος και μόνο στο κέρδος».

Υπό τον τίτλο «Τρικούβερτοι καυγάδες» «ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του ότι «η διαφοροποίηση ΔΗΣΥ, οδήγησε σε άγριες κόντρες στο Εθνικό». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι έντονοι διάλογοι και οι άγριες κόντρες σημάδεψαν τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ότι η αποστασιοποίηση του ΔΗΣΥ από τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια έφερε τις αντιπαραθέσεις και προστίθεται ότι διαφωνίες εκφράστηκαν και από τα άλλα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ. Σε άλλο του θέμα «ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο θέμα των φακέλων της ΟΥΕΦΑ για ύποπτους αγώνες, γράφοντας ότι οι αστυνομικές έρευνες πρόκειται να αρχίσουν εντός των επόμενων ημερών «με ποδοσφαιριστές των οποίων λήγουν σύντομα τα συμβόλαια αλλά και τις εταιρείες στοιχημάτων».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μποϊκόταραν τη σύσκεψη» γράφει ότι «ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ επέλεξαν τη μικροπολιτική και όχι την οδό της υπευθυνότητας στην οικονομία» και ότι «αμφότερα τα δυο κόμματα μποϊκόταραν τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τις προτάσεις της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών». Αναφέρει, εξάλλου, ότι ο ΥΠΟΙΚ απέστειλε χτες βράδυ επιστολές προς τους Προέδρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ, καλώντας τους σε εκ νέου διάλογο το επόμενο δεκαήμερο. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο «προσελκύει πέραν των 10 χιλιάδων τουριστών». Σύμφωνα με το δημοσίευμα γίνονται προκρατήσεις από Ιταλία και Λίβανο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι χάος επικρατεί σε σχέση με το σχέδιο της Κυβέρνησης για λιτότητα σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, άποψη την οποία η εφημερίδα συνδέει και με τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη χτεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, διατυπώνοντας το ερώτημα κατά πόσο βάσει αυτών των δεομένων «θα μπορέσει ο Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην ΕΕ». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για αναμενόμενη άφιξη χιλιάδων (2.500) Καναδών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, στην Πάφο μέχρι το τέλος Μαΐου, καθοδόν προς τον Καναδά από το μέτωπο του πολέμου.

Τέλος, η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” γράφει στο κύριο της θέμα ότι 270 εκ. ευρώ έχουν μεταφέρει κατά το μήνα Φεβρουάριο, υπό τη μορφή καταθέσεων, εύποροι Ελλαδίτες και ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο από σύνολο 3 δισεκ. ευρώ που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι έχει αρχίσει να παίρνει μορφή το αιολικό πάρκο «Ορείτες» αξίας 200 εκ. ευρώ, που κατασκευάζεται κοντά στην Πάφο.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή