Θ. Πάγκαλος: «Κλειδί» η αμοιβαία εμπιστοσύνη

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 17:26
UPD:17:37
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Στην ανάγκη αμοιβαίας εμπιστοσύνης με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρικών σχέσεων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Ερντογάν «ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».

Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους, όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

Εκτίμησε μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλισμών των δύο χωρών, δήλωσε: «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».

Θ. Πάγκαλος: Αισθάνομαι εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται

Θ. Πάγκαλος: Αισθάνομαι εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι «η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας». «Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή