Επίσπευση διαδικασιών για άδειες παραμονής σε άνεργους μετανάστες

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 12:39
A- A A+

«Επισπεύδουμε τις διαδικασίες επαναφοράς σε καθεστώς νομιμότητας όσων είχαν παλαιότερα άδεια παραμονής και εργασίας, αλλά έχουν εκπέσει των δικαιωμάτων τους λόγω απώλειας της εργασίας τους ή της μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπεύθυνη για το συντονισμό της κρατικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, Άννα Νταλάρα, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, με θέμα «Μετανάστευση-Νέοι-Συμμετοχή».

Η κ. Νταλάρα σημείωσε ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πέσει θύματα της οικονομικής κρίσης ενώ η απώλεια των νομίμων χαρτιών τους, συχνά τους οδηγεί στην ανεργία, ή ακόμη και στη μαύρη εργασία, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο αποκλεισμός των μεταναστών από τη νόμιμη εργασία δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, με την εισφοροδιαφυγή, αλλά και επιπρόσθετα, δημιουργεί αντικρουόμενες ομάδες και γκέτο».

Αναφέρθηκε δε στην ενδυνάμωση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεώρησης Εργασίας, και στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ενεργητικό φορέα ενίσχυσης των εργαζομένων, ώστε να αποτελέσουν αποτελούν τα βασικά όπλα στην μάχη για την καταπολέμηση της μαύρης, της αδήλωτης εργασίας.

Η κ. Νταλάρα πρόσθεσε ότι συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα την αναμόρφωση των διαδικασιών Ασύλου, που θα οδηγήσει στην αποφόρτιση των υπηρεσιών από τις εκκρεμούσες αιτήσεις και ανέφερε ότι προωθείται στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή νομοθετική παρέμβαση για την αναμόρφωση των δομών κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των κυρίως ενδιαφερόμενων, των ιδίων των μεταναστών δηλαδή στις δομές αυτές. Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη μας προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για το σκοπό αυτό, με την δημιουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που ιδρύονται πλέον σε κάθε δήμο της χώρας», επεσήμανε η υφυπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η δημιουργία Μεταναστευτικού Χάρτη που θα καταγράψει ανά περιοχή τον αριθμό των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή