Νέα συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 05:59
UPD:12:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίσθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη διάρκειας 45 λεπτών συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι αρχίζει μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες που χαρακτηρίζεται από την βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης.

Μιλώντας μετά και το γεύμα εργασίας που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς και τη συνάντηση που ακολούθησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για «θετικές συναντήσεις που έγιναν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, και αυτό δεν είναι διπλωματική διάλεκτος, αλλά η ουσία».

Τόνισε, δε, ότι συζητήθηκε μια «ευρεία γκάμα θεμάτων, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος ζητήματα όπως η Μέση Ανατολή και, λόγω της προεδρίας του ΟΑΣΕ, θέματα του Καυκάσου και οι συνομιλίες που επιδιώκουμε να αρχίσουμε με τη Ρωσία».

«Οι συνομιλίες ήταν θετικές, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, εποικοδομητικές, και δεν το λέω με τη διπλωματική διάλεκτο, αλλά επί της ουσίας», δήλωσε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ.

Μετά τις συναντήσεις της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ολοκλήρωσα τις επαφές μου με την νέα αμερικανική διοίκηση με τη συνάντηση που είχα με την κα Κλίντον, αλλά και με το σύνολο των στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία ξεκινούν από τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, και θέματα αφετέρου ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Μέση Ανατολή, και όπως αντιλαμβάνεστε, έχοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία αφορούν στον Καύκασο και στις συνομιλίες τις οποίες επιδιώκουμε να ζητήσουμε με τη Ρωσία, μέσα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και των λοιπών εταίρων για την ευρωπαϊκή στρατηγική του μέλλοντος».

«Οι συνομιλίες ήταν θετικές, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, εποικοδομητικές, και δεν το λέω με τη διπλωματική διάλεκτο, αλλά επί της ουσίας. Και πιστεύω ότι είναι η αρχή μιας καλής συνεργασίας, στην οποία θα προχωρήσουμε τους μήνες που έρχονται», σημείωσε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ και προσθεσε: «H κ. Κλίντον ήταν πάρα πολύ σαφής. Μίλησε για μια σχέση στρατηγικής σημασίας η οποία θα μεταφερθεί κιόλας σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες εργασίες, οι οποίες θα επεξεργάζονται και θα συζητούν ορισμένα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και τις δύο χώρες».

Όπως είπε, η Αμερικανίδα ομόλογός της «πρότεινε από πλευράς των ΗΠΑ να υπάρξει η διεύρυνση αυτής της στρατηγικής σχέσης και συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, σε ιδιαίτερα θέματα, όπως αυτά που απασχολούν τον ΟΑΣΕ, θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια και θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το εάν συζήτησε με την κ. Κλίντον το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και πώς διαγράφεται το μέλλον των Βαλκανίων, χωρίς όμως να υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα». Το θέμα ετέθη στο γεύμα εργασίας με τον τρίτο στην ιεραρχία, υφ. Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα ενθαρρύνει σθεναρά τις δυο πλευρές να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις, και ελπίζουμε ότι αυτές θα είναι καρποφόρες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή