Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Λιγότερη ελευθεροτυπία σε Ευρώπη και Ισραήλ

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 16:11

H εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε σε μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη σημειώθηκε περιορισμός της τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), που εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν.

Συγκεκριμένα για την Ευρώπη, η έκθεση σημειώνει ότι «αποτελούσε επί μακρόν παράδειγμα σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου», αλλά «τα δικαιώματα των δημοσιογράφων περιορίστηκαν πέρυσι».

«Είναι δυσάρεστο να βλέπει κανείς ευρωπαϊκές δημοκρατίες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβακία να υποχωρούν σταθερά κάθε χρόνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Ζιγιάρ.

«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει το παράδειγμα όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες. Πώς μπορεί κανείς να καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό εάν δεν έχει άμεμπτη συμπεριφορά στο εσωτερικό;», αναρωτήθηκε.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 35η θέση, υποχωρώντας από την 31η που βρισκόταν στην κατάταξη του 2008.

Επιπλέον, με βάση την παγκόσμια κατάταξη του 2009 της RSF, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στο Ισραήλ, σύμφωνα με την εδρεύουσα στο Παρίσι οργάνωση.

Η Γαλλία υποχώρησε οκτώ θέσεις, στην 43η, ενώ η Σλοβακία έπεσε 37 θέσεις στην 44η και η Ιταλία πέντε θέσεις φθάνοντας την 49η.

Η ελευθερία του Τύπου περιορίστηκε ακόμα περισσότερο τους τελευταίους 12 μήνες στο Ισραήλ, το οποίο υποχώρησε στον κατάλογο κατά 47 θέσεις φθάνοντας στην 93ή, πίσω από το Κουβέιτ (60ή), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (86η) και το Λίβανο (61η).

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ από την 40ή θέση που κατείχαν πέρυσι φέτος βρέθηκαν στην 20ή, κυρίως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Χώρες στις οποίες βελτιώθηκε η ελευθεροτυπία την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008 ως τις 31 Αυγούστου του 2009 είναι η Γκάνα (27η θέση), η Ουρουγουάη (29η), το Μάλι (30ή) και η Νότια Αφρική (33ή).

Οι πρώτες πέντε χώρες στον κατάλογο της RSF είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, rsf.org

Προτεινόμενα για εσάς