Μόσχα: Η Ε.Ε. διαστρεβλώνει την ειρηνευτική συμφωνία

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008 16:01
A- A A+

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ ότι διαστρεβλώνουν ανενδοίαστα τη συμφωνία Ρωσίας-ΕΕ για την ανάπτυξη των διεθνών παρατηρητών της κατάπαυσης του πυρός στη Γεωργία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας στη γεωργιανή πρωτεύουσα ένα έγγραφο που αντιφάσκει με τη συμφωνία που συνήφθη νωρίτερα την ίδια ημέρα στη Μόσχα.

Το έγγραφο αυτό αναφέρει πως η ΕΕ «είναι έτοιμη να αναπτύξει παρατηρητές στο σύνολο του γεωργιανού εδάφους».

Όμως ο Λαβρόφ δήλωσε πως το ντοκουμέντο που είχε υπογράψει η Ρωσία ανέφερε ότι οι παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός θα αναπτυχθούν μόνον έξω από τις υπό απόσχιση περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

«Είναι μια εντελώς ανενδοίαστη προσπάθεια να μην εξηγηθεί εντίμως στον (γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ) Σαακασβίλι ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η ΕΕ, αλλά να γίνει αυτό που θέλει (ο Σαακασβίλι)», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Για μας αυτό που συνέβη στην Τυφλίδα, αυτό που συζητήθηκε στην Τυφλίδα, δεν έχει απολύτως καμία σημασία», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα χαρτιά που βγάζει από την τσέπη του ο κ. Σαακασβίλι και δείχνει στους δημοσιογράφους», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή