Times: Ένα εκατομμύριο Ουκρανοί στρατιώτες με δυτικά όπλα ετοιμάζονται να ανακτήσουν τον Νότο

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 22:26
UPD:22:34
REUTERS/JORGE SILVA
A- A A+

Η Ουκρανία συγκεντρώνει μαχητική δύναμη ενός εκατομμυρίου στρατιωτών εξοπλισμένη με δυτικά όπλα για να ανακτήσει τη νότια επικράτειά της από τη Ρωσία, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας της χώρας στους Times.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα από την έναρξη της εισβολής, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ είπε ότι ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στον στρατό της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

«Κατανοούμε ότι, πολιτικά, είναι εντελώς απαραίτητο για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον ανώτατο στρατιωτικό αρχηγό να καταρτίσει σχέδια» είπε ο  Ρέζνικοφ, σύμφωνα με την αναταπόκριση της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας, ήταν το κλειδί για την αλλαγή από τον υπάρχοντα σοβιετικό εξοπλισμό τριακονταετίας που διέθετε η χώρα, στο πρότυπο πυροβολικού 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ, συστήματα πολλαπλών πυραύλων καθοδήγησης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, όπως είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν ήδη δύο τάγματα Ουκρανών στρατιωτών στην Αγγλία ως μέρος της δέσμευσης του Μπόρις Τζόνσον να εκπαιδεύει 10.000 στρατιώτες κάθε 120 ημέρες. Το Κίεβο δεν ανησυχεί ότι η επικείμενη αποχώρηση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να εκτροχιάσει αυτή τη δέσμευση, είπε επίσης.

Μιλώντας για τους Ρώσους ο 36χρονος υπουργός και πρώην δικηγόρος είπε: «Ζουν σε έναν κόσμο διαφορετικών αξιών, πιστεύουν στο δικαίωμα της βίας, όποιος έχει περισσότερη δύναμη έχει δίκιο. Θέλουν να ξαναχτίσουν το τείχος του Βερολίνου. Υπερασπιζόμαστε το ανατολικό τείχος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των δημοκρατικών αξιών».

Αυτό ήταν το επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει στους εταίρους της, η Ουκρανία, αντηχώντας, όπως ανέφερε την έκκληση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στους Αμερικανούς για στρατιωτική βοήθεια πριν εισέλθουν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Δώστε μας τα εργαλεία, θα τελειώσουμε τη δουλειά».

 

«Εγκαταλείψατε την Χερσώνα»

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε σήμερα τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια περιοχή Χερσώνα να απομακρυνθούν επειγόντως από εκεί, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν μια αντεπίθεση.

Η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί πυροβολικού... και ως εκ τούτου προτρέπουμε (τους ανθρώπους) να απομακρυνθούν επειγόντως», δήλωσε η Βερετσούκ στην κρατική τηλεόραση.

Είπε ότι δεν μπορούσε να πει πότε ακριβώς θα γίνει η αντεπίθεση.

«Ξέρω σίγουρα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γυναίκες και παιδιά εκεί και ότι δεν πρέπει να μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες», συμπλήρωσε.

Οι αρχές της Χερσώνας που εγκατέστηκαν οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις λένε ότι θέλουν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το μέλλον της περιοχής πρέπει να καθοριστεί από τους κατοίκους της.

Η περιοχή Χερσώνα περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκους. Δεν είναι γνωστό πόσοι από τους κατοίκους της πόλης βρίσκονται ακόμα εκεί.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή