Κ. Μητσοτάκης: Προτείνω χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 11:28
UPD:11:38
consilium.europa.eu/GAETAN CLAESSENS
A- A A+

Ελάχιστη πρόοδο διαπιστώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μιλώντας κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο - το οποίο ο ίδιος πρότεινε να είναι το 2033- για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για να επανεκκινηθεί η διαδικασία για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η διαδικασία είναι δύσκολη για αυτά τα κράτη. «Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν», είπε, καταλήγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

«Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται», δήλωσε. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 19 χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή