«Σταθερότητα» και Λίβανος στην ατζέντα Μακρόν στη Σ. Αραβία

Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 10:40
UPD:10:46
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα, την επομένη επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, με στόχο την εξασφάλιση της «σταθερότητας» στον Κόλπο και θα συζητήσει κυρίως για την κατάσταση στον Λίβανο.

.Θα είναι ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που συναντά τον πρίγκιπα διάδοχο μετά την δολοφονία το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Η διεθνής εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου αμαυρώθηκε έντονα από αυτήν την υπόθεση.

Ο Μακρόν έκρινε απαραίτητες τις συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία, «την πρώτη χώρα του Κόλπου από άποψη μεγέθους», για να «μπορέσουμε να εργαστούμε για την σταθερότητα στην περιοχή».

Ωστόσο αυτό "δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε", διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην δολοφονία του δημοσιογράφου.

Στις συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο Μακρόν σκοπεύει ιδιαίτερα να υπερασπιστεί την υπόθεση του Λιβάνου όπου η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε από την ανοιχτή διπλωματική κρίση που ξέσπασε τον Οκτώβριο με αρκετές χώρες του Κόλπου, με πρώτη την Σαουδική Αραβία, η οποία πάγωσε τις εισαγωγές της.

Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν της παραίτησης, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, του υπουργού Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι, ο οποίος προκάλεσε την κρίση, επικρίνοντας την στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Χαιρετίζοντας την παραίτηση αυτή, ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα «να μπορέσει να επαναδεσμεύσει το σύνολο των χωρών του Κόλπου στην σχέση με τον Λίβανο».

Οι σχέσεις μεταξύ της Βηρυτού και των αραβικών κρατών του Κόλπου είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης επιρροής της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή