Μ. Γκάγκα: Προς όφελος των πολιτών να εμβολιαστούν νωρίτερα με την 3η δόση

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 12:45
UPD:13:47
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι οι πιθανότητες σχετικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον», παρόλο που η συλλογή σχετικών επιστημονικών δεδομένων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα, υπογράμμισε μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ότι, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά το τετράμηνο υποχωρεί η προστασία του εμβολίου, οπότε «είναι προς όφελός των πολιτών να εμβολιαστούν νωρίτερα με την τρίτη δόση». 

Ωστόσο, όπως εξήγησε, αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το απόγευμα θα ανακοινώσει σχετικά με ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. 

«Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί γενικότερα καλύτερα κατά του ιού και όλων των μεταλλαγών του», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.  

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε τη σημασία της υποχρεωτικότητας σε αυτή τη φάση της πανδημίας για τους πληθυσμούς που είναι πιο ευπαθείς απέναντι στον κορωνοϊό. Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους άνω των 60 ετών και όσους έχουν σοβαρά συνυπάρχοντα νοσήματα, διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου Covid-19. Ανέφερε ακόμη ότι ο γενικός εμβολιασμός αποτελεί ασφάλεια για όλο τον κόσμο.

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη

Η κα Γκάγκα επεσήμανε για μια ακόμη φορά το ζήτημα του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη, λέγοντας ότι η θωράκιση των εγκύων έναντι του ιού είναι κρίσιμη και ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη.

Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ίσως θα έπρεπε ο εμβολιασμός να αποτελεί προϋπόθεση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια δύσκολη διαδικασία για τη γυναίκα, η οποία θα πρέπει να είναι προστατευμένη, ώστε με ασφάλεια να μπορεί να βιώσει το χαρούμενο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή την απόκτηση ενός παιδιού», είπε χαρακτηριστικά.

Πιστοποιητικά εμβολιασθέντων στο εξωτερικό

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Γκάγκα, εντός της ημέρας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδας, με κάποιο από τα 4 εγκεκριμένα στην Ευρώπη εμβόλια. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό και όσοι έχουν εμβολιαστεί με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Προσλήψεις και μονιμοποιήσεις

Σε ερώτηση σχετική με τις μονιμοποιήσεις, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι προβλέπεται μοριοδότηση για τους υγειονομικούς που συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα λοιπά προσόντα, ενώ η ίδια τάχθηκε υπέρ της συνέντευξης στις προσλήψεις, εξηγώντας ότι μέσω της διαδικασίας αυτής μπορούν να αναδειχθούν πολλές δεξιότητες.  

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή