Στο Θιβέτ για πρώτη φορά ως πρόεδρος ο  Σι Τζινπίνγκ

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 13:52
UPD:13:59
REUTERS/JASON LEE
A- A A+

Την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος της Κίνας πραγματοποίησε στο Θιβέτ ο Σι Τζινπίνγκ καθώς οι αρχές σφίγγουν τον έλεγχο της βουδιστικής χώρας στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, Λάσα, συμπεριλαμβανομένου του μοναστηριού Drepung, της οδού Barkhor και της δημόσιας πλατείας στη βάση του παλατιού Potala που φιλοξενούσε τους Δαλάι Λάμα.

Η επίσκεψή του είχε προηγουμένως ανακοινωθεί δημόσια και δεν ήταν σαφές εάν είχε ήδη επιστρέψει στο Πεκίνο. Ο ίδιος είχε επισκεφτεί τη χώρα το 2011, προτού προαχθεί σε πρόεδρος.

Η τελευταία αυτή επίσκεψη θεωρείται η πρώτη από ηγέτη της χώρας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ενέτεινε τους ελέγχους των βουδιστικών μοναστηριών και προώθησε την εκπαίδευση με βάση την κινεζική γλώσσα και όχι τη γλώσσα του Θιβέτ. Οι επικριτές τέτοιων πολιτικών κρατούνται τακτικά και μπορούν να επωμιστούν μεγάλες ποινές φυλάκισης, ειδικά εάν έχουν καταδικαστεί για επαφές με τον 86χρονο Δαλάι Λάμα, ο οποίος έζησε στην εξορία στην Ινδία από τότε που έφυγε από το Θιβέτ κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης κατά της κινεζικής κυριαρχίας το 1959.

Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ που εδρεύει στην πόλη Νταραμσάλα και κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα ότι επιδιώκει να διαχωρίσει το Θιβέτ από την Κίνα.

Στο μεταξύ, ο εγχώριος τουρισμός έχει επεκταθεί μαζικά στην περιοχή κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Σι και έχουν κατασκευαστεί νέα αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές και αυτοκινητόδρομοι.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας δήλωσε ότι ενώ στη Λάσα την Πέμπτη, ο Σι επεδίωξε να «μάθει για το έργο σε εθνοτικές και θρησκευτικές υποθέσεις, τη διατήρηση της αρχαίας πόλης, καθώς και την κληρονομιά και την προστασία του θιβετιανού πολιτισμού».

Η ημερομηνία της επίσκεψης του Σι μπορεί να επιλέχθηκε για να συμπέσει με την 70η επέτειο της συμφωνίας που καθιέρωσε σταθερά τον κινεζικό έλεγχο στο Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα λέει ότι αναγκάστηκε να υπογράψει το έγγραφο και έπειτα το απέρριψε.

Έρχεται επίσης εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ινδίας, οι οποίες διαθέτουν μακρά, αμφισβητούμενα σύνορα με το Θιβέτ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή