Ισραήλ: Σκοπεύει να αγοράσει εκατ. δόσεις εμβολίων για… μελλοντική χρήση

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 13:40
UPD:13:41
REUTERS/HANNAH BEIER
A- A A+

Το Ισραήλ σκοπεύει να αγοράσει εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εμβολιασμών, όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας την Τρίτη.

Ενώ η χώρα έχει αρκετές δόσεις για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού της,  των Ισραηλινών δηλαδή άνω των 16 ετών, σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμά της, επιδιώκει να αγοράσει αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 16 ετών εν αναμονή της επιτυχούς ολοκλήρωσης των κλινικών δοκιμών και έγκρισης του εμβολίου από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όπως είπε το αρμόδιο υπουργείο.

Το Ισραήλ επιθυμεί επίσης να αγοράσει αρκετές δόσεις ώστε να μπορέσει να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις, εάν χρειαστεί, καθώς και να αγοράσει μελλοντικά εμβόλια που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες παραλλαγές του ιού.

Το Ισραήλ ηγείται παγκοσμίως στον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Ξεκίνησε την εκστρατεία του τον Δεκέμβριο και έχει εμβολιάσει πάνω από το μισό πληθυσμό των 9,3 εκατ. ανθρώπων εμβολιάζεται.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε λανθασμένες πληροφορίες που ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ποσότητα των δόσεων εμβολίου που κατέχει το Ισραήλ. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz τη Δευτέρα, το υπουργείο ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει προϋπολογισμό 3,5 δισ. σεκέλ (1,05 δισ. δολάρια) για να αγοράσει 30 εκατ. περισσότερες δόσεις. Αυτή η προσφορά θα είναι επιπλέον των 25 εκατ. δόσεων που έχουν ήδη αγοραστεί από τη χώρα με κόστος 2 δισ. σεκέλ και αναμένεται να φτάσουν αργότερα φέτος, αυξάνοντας το σύνολο για το 2021-2022 σε 60 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με την έκθεση της εφημερίδας.

Το υπουργείο δήλωσε ότι  τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν λανθασμένες σχετικά με την ποσότητα των δόσεων εμβολίου που κατέχει το Ισραήλ. Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή