Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007 08:23
A- A A+

Τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η ματαίωση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα, που διοργάνωνε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και οι πυρκαγιές, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Μετατάξεις στο Δημόσιο. Τι αλλάζει από το φθινόπωρο. Όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ψηφίζει" εκλογές τον Μάρτιο. Αποκλειστική συνέντευξη του υπουργού ¶μυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοίγουν τους καυτούς φακέλους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Έκπτωση 80% σε πρόστιμα, προσαυξήσεις. Εφορία: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.

* ΕΘΝΟΣ: Στο φως αυξήσεις από τη ΔΕΗ. Τι προτείνει η Επιχείρηση, τρέμει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Τούρκοι απαγόρευσαν συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Συνέδριο των Ορθοδόξων Νεολαιών στην Κωνσταντινούπολη κι εμείς αντιδράσαμε ήπια για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά πώς...Μας φτύνουν και νομίζουμε ότι βρέχει!

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμουν τις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Σε δεινή θέση ο Γιώργος Παπανδρέου, δείχνει έτοιμος αλλά δεν θέλει εκλογές.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοίγουν 44.112 θέσεις στο Δημόσιο. Από το φθινόπωρο οι προκηρύξεις- Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανίερο ρουσφέτι. Στα κρυφά αποχαρακτηρισμός 8.600 στρέμματα δάσους.

* ΕΣΤΙΑ: Προβληματισμός για την Τουρκία. Οι κρίσιμες εκλογές της 22ας Ιουλίου.

* ΤΑ ΝΕΑ: Πυριτιδαποθήκες 7 δασικές περιοχές. Εμπρηστής η εγκατάλειψη.

* Η ΧΩΡΑ : Πρόγραμμα 10,6 εκατ. ευρώ για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ποια χαρτιά απαιτούνται.

* City Press: Ο προϋπολογισμός φέρνει εκλογές.

* Metro: "Θα τον φέρω πίσω αβλαβή". Ο Ανδρέας Τζάκης μιλάει στη "metro" για την επέμβαση στον Αρχιεπίσκοπο.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόρεια Ελλάδα. Χρυσή χρονιά για τον τουρισμό.

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Στην... ουρά έως και 8 μήνες. Νοσοκομεία της υπομονής. Πληγή οι λίστες αναμονής.

Δασικές πυρκαγιές - Αίτια

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "έξι πληγές μετρά το υπάρχον σύστημα για την προστασία των δασών αλλά και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που κρίνεται από τους ειδικούς ως αναποτελεσματικό. Η ελλιπής επιστημονικής κατάρτιση σε θέματα δασικών πυρκαγιών, η ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στα εναέρια μέσα, ο ανεπαρκής εξοπλισμός των δασοπυροσβεστών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια ζωών, η έλλειψη συνεργασίας και ο κατακερματισμός των εμπλεκόμενων φορέων πρόληψης και καταστολής περιλαμβάνονται στις πληγές που οδηγούν στην καταστροφή των ελληνικών δασών".

Καταγγελία αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "δασική έκταση - φιλέτο 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για αγροτική εκμετάλλευση και δίδεται στη Μονή Βατοπεδίου σε αντάλλαγμα της... Βιστονίδας λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής που περιέρχεται στο Δημόσιο. Η μεθόδευση, πρωτοφανής για την περίπτωση, αποτελεί ανίερο ρουσφέτι που ξεσήκωσε φορείς και κατοίκους, οι οποίοι ετοιμάζουν προσφυγές στα δικαστήρια για επιστροφή του δάσους".

ΔΕΗ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "στο συρτάρι κρατούν, λόγω εκλογών, το σενάριο για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως 8% από τον Αύγουστο και τη ρήτρα καυσίμων που το συνοδεύει. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανατίμηση του ρεύματος άρχισε ήδη και το προσεχές δεκαήμερο θα υπάρξει η απόφαση έγκρισης του ποσοστού από το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία είναι κατά νόμον, ο δίαυλος του σχετικού αιτήματος της ΔΕΗ.

Μετατάξεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε χρόνο - ρεκόρ θα διενεργούνται από το φθινόπωρο οι μετατάξεις των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, καθώς απλοποιείται η σχετική διαδικασία. Βασική προϋπόθεση για να μετακινηθεί από έναν δήμο σε άλλο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να υποβάλει την απαραίτητη αίτηση και να υπάρχει κενή οργανική θέση. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο του δήμου υποδοχής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ο.Τ.Α. απ΄όπου προέρχεται ο ενδιαφερόμενος".

Τουρκία - Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "έβαλαν τον νομάρχη της Βασιλεύουσας να βγάλει "το φίδι από την τρύπα" και οι πασάδες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Έφθασαν στο σημείο να ισχυρισθούν ότι ο Έλληνας τραγουδιστής δεν ζήτησε βίζα, ενώ γνωρίζουν ότι είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και δεν χρειάζεται βίζα. Υπέκυψαν στις πιέσεις δημοσιευμάτων εγχώριων εφημερίδων που κατηγορούσαν τον Νταλάρα για τις δηλώσεις και συναυλίες του για το Κυπριακό και για συμμετοχή του σε επιτροπή υποστήριξης του Οτσαλάν".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η ¶γκυρα επ΄ουδενί λόγω πρέπει να θεωρή την στάση μας δεδομένη και άνευ όρων. Κάποτε πρέπει να λάβη το μήνυμα ότι ενόσω δεν συμμορφώνεται, όχι μόνο προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις αλλά και προς τους κανόνες καλής γειτονίας με την χώρα μας, τους οποίους παραβιάζει συστηματικά, η Ελλάς θα παύση να είναι σύμμαχός της στο θέμα της ευρωπαϊκής της πορείας".

Συνέντευξη Μεϊμαράκη

"Οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για προσφυγή στις κάλπες", τονίζει σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. "Εμείς, προσθέτει, δεν παίζουμε με τους θεσμούς και δεν υποτιμούμε την νοημοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μεϊμαράκης προεξοφλεί ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές θα είναι ευρεία και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν γιατί τις επιζητούν επιτακτικά η κοινωνία και οι καιροί."

Σενάρια εκλογών

Σύμφωνα με τη CITY PRESS «οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ συμφωνούν ότι αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει, το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό του τέλους Σεπτεμβρίου - αρχών Οκτωβρίου, καθώς το σενάριο του Μαρτίου, ειδικά με όσα έχουν συμβεί το τελευταίο τετράμηνο (ομόλογα, πυρκαγιές, παραποιήσεις γραπτών, συγκρούσεις τρένων κ.λπ.), μοιάζει να είναι πλέον "υψηλού ρίσκου". Κι αυτό γιατί ο προσεχής χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος απ΄όλες τις απόψεις».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «-"μπλοφάρει" το ΠΑΣΟΚ και παρακαλάει οι εκλογές να γίνουν τον Μάρτιο. -Η διαχείριση της ήττας, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Γιώργο Παπανδρέου. -Στη γωνία περιμένουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι πρωτοκλασάτοι. -"Λαχάνιασε" από τη μακρά προεκλογική περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου. -Επιφυλακτικοί οι εκδότες, που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, κρατάνε αποστάσεις. -Ήττα του ΠΑΣΟΚ βλέπουν τα διεθνή πολιτική παρατηρητήρια».

Προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «προκήρυξη χρηματοδότησης για την ενίσχυση της δράσης αλλά και του ποσοστού απασχόλησης στις γυναικείες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ΠΕΠ του Γ' ΚΠΣ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 10.690.000,00 ευρώ και αναπτύσσεται σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αποδέκτες του προγράμματος είναι γυναίκες επιχειρηματίες ή φυσικά/νομικά πρόσωπα που έχουν χρηματοδοτηθεί».

Σκανδαλολογία

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι «νέος γύρος σκανδάλων και σκανδαλολογίας ετοιμάζεται να δώσει "τροφή" στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα επιτελεία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων βρίσκονται με "καυτούς" φακέλους υπό μάλλης και ετοιμάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τους δώσουν στην δημοσιότητα. Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ έχει μπει μέλος της κυβέρνησης (υφυπουργός), για το οποίο -όπως υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- υπάρχουν "ατράνταχτα" στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και την αποπομπή του».

Νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων έως και κατά 80% θα έχουν προσεχώς όσοι επιτηδευματίες θα δηλώνουν αυτοβούλως στην εφορία τις παραβάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει. Προϋπόθεση θα είναι να τις δηλώσουν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν δεχτούν το φορολογικό έλεγχο. Το αν άνω "bonus" για τους "κατ΄ανάγκην" ειλικρινείς φορολογουμένους θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Αρχιεπίσκοπος - Συνέντευξη Ανδρέα Τζάκη

Η METRO γράφει ότι «την αισιοδοξία του για πλήρη αποκατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου καταθέτει, μιλώντας αποκλειστικά στη "metro", ο διάσημος Έλληνας χειρουργός-ηπατολόγος, Ανδρέας Τζάκης. Ο επιστήμονας με τα "μαγικά χέρια", όπως τον αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, που θα αναλάβει τη μεταμόσχευση ήπατος στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, μιλώντας στη "metro" τόνισε ότι στόχος του είναι τα ερχόμενα Χριστούγεννα να φέρει πίσω στην Ελλάδα τον Μακαριότητα "αβλαβή και με καινούργιο ήπαρ". Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο διάσημος χειρουργός, "αυτή είναι η επιδίωξή μου"».

Προσλήψεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «περισσότερες από 36.000 θέσεις εργασίας για την πρόσληψη συμβασιούχων και 7.000 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχει εγκρίνει και δρομολογεί η κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου. Ο στόχος είναι ως το Δεκέμβριο να έχουν καλυφθεί όλα τα κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, καθώς μόνο οι αιτήσεις για προσλήψεις συμβασιούχων από διάφορα υπουργεία φθάνουν τις 142.000».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή