Αιθιοπία: Η κυβέρνηση αρνήθηκε την διαμεσολάβηση, προελαύνει προς το Τιγκέ

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 16:57
UPD:17:04
REUTERS/POOL New
A- A A+

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε μια αφρικανική προσπάθεια διαμεσολάβησης σήμερα Σάββατο, λέγοντας ότι τα στρατεύματά της είχαν καταλάβει άλλη μια πόλη στην πορεία τους προς την πρωτεύουσα της βόρειας περιοχής της χώρας, Τιγκρέ.

Περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση του πρωθυπουργού Αμπί Αχμέντ, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Τιγκρέ καταστρέφουν δρόμους και γέφυρες, για να αποκλείσουν την πρόσβαση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκελέ, όπου φιλοξενούνται περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι δυνάμεις του Τιγκρέ έχουν υποσχεθεί μια «κόλαση» για τους επερχόμενους εχθρούς τους. Αρνήθηκαν ότι έχουν καταστρέψει γέφυρες, ωστόσο δεν ανέφεραν τίποτα για την καταστροφή των δρόμων.

Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Σουδάν από τη στιγμή που ξέσπασε η σύγκρουση στις 4 Νοεμβρίου. Οι μάχες έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από το Τιγκρέ, του οποίου οι δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ρουκέτες στη γειτονική περιοχή της Αμάρα στην Ερυθραία, προκαλώντας ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο και τη διάσπαση της πολυεθνοτικής Αιθιοπίας.

Η κυβέρνηση του Αμπί δήλωσε ότι σύντομα θα φτάσει στη Μεκελέ αφού καταλάβει τις γύρω πόλεις. Σήμερα ανέφερε ότι κατέλαβε την πόλη Αντιγκράτ, περίπου 116 χλμ. βόρεια της Μεκελέ.

Οι ισχυρισμοί από όλες τις πλευρές είναι δύσκολο να επαληθευτούν επειδή οι συνδέσεις του τηλεφώνου και του διαδικτύου έχουν διακοπεί από την αρχή της διένεξης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί.

Η Ερυθραία αρνείται τους ισχυρισμούς των επαναστατικών δυνάμεων TPLF ότι έχει στείλει στρατιώτες πέρα ​​από τα σύνορα της, για να υποστηρίξει την επίθεση του Αμπί εναντίον των δυνάμεων του Τιγκρέ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή