Σάμος: Σημαντικές ζημιές σε δεκάδες εκκλησίες-μονές

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 17:45
UPD:18:07

Ό,τι απέμεινε από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καρλόβασι της Σάμου, μετά τον φονικό σεισμό στο νησί.

A- A A+

Την αποτίμηση των πολλών και βαρέων πληγμάτων που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Σάμο ξεκίνησε η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, με σχεδόν 70 ναούς να έχουν υποστεί σοβαρές έως ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νέο Καρλόβασι δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα και εκφράζονται φόβοι ακόμα και για κατάρρευση του εναπομείναντος κτιριακού σκελετού. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της μητρόπολης, το μεγαλύτερο μέρος των Ναών και των Μονών έχει πάθει μεγάλες ζημιές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αυτές είναι ανεπανόρθωτες, όπως στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρλοβάσου. Ομοίως με σοβαρές έως και ανεπανόρθωτες βλάβες είναι οι εροί Ναοί Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίας Ματρώνης Άνω Βαθέος, Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου, Τιμίου Προδρόμου Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβάσου, Αγίας Ματρώνης και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καρλοβάσου, Τιμίου Σταυρού και Εισοδίων της Θεοτόκου Μεσαίου Καρλοβάσου, Αγίου Αθανασίου Υδρούσας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοντακαιΐκων, Γενεθλίου της Θεοτόκου Κονταΐκων, Τιμίου Προδρόμου Λέκκας, Αγίου Παντελεήμονος Τσουρλαίων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστανιάς, Οσίου Αντωνίου και Αγίας Παρασκευής Μαραθοκάμπου, Αγίου Νικολάου Κουμαιΐκων, Αγίου Γεωργίου Σκουραιΐκων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλατάνου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύργου, Αγίας Τριάδος Παγώνδα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίας Άννης και Αγίας Παρασκευής Χώρας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου, Γεννήσεως του Χριστού Μυτιληνιών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιοκάστρου, όπως επίσης η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου, η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Καρλοβάσου και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μυτιληνιῶν.

Την επομένη του σεισμού, ο μητροπολίτης κ. Εὐσέβιος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τους ενημέρωσε σχετικά.

Την ίδια ημέρα, από κοινού με τον πρωθυπουργό, βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για την εμβληματική αυτή Εκκλησία, σε συνενόηση και με τους ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή