Ξεσηκωμός για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 21:20
UPD:21:28
via REUTERS/AGENCJA GAZETA
A- A A+

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, αψηφώντας την πανδημία του νέου κορωνοϊού, για να διαμαρτυρηθούν για την  απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα.μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

 Συγκεκριμένα το  Δικαστήριο απαγόρευσε την «τεχνητή διακοπή της κύησης σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου». Ωστόσο, όπως καταγγέλουν οι αντιδρώντες το 98% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία αφορά δυσπλασίες του εμβρύου

«Πρόκειται για πόλεμο», «Σαδιστές, θα σας αναζητήσουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που προέρχονταια από την φιλελεύθερη αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Η χθεσινή απόφαση είναι η πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία. Το 98% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία αφορά δυσπλασίες του εμβρύου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Κατσπούρα, η διευθύντρια της Ομοσπονδίας για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό.

«Είναι όνειδος εκ μέρους του πολωνικού κράτους προς το μισό πληθυσμό της χώρας, τις γυναίκες. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», υπογράμμισε η ίδια.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε χθες την άμεση αντίδραση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία, σε ένα δελτίο τύπου, κατήγγειλε  «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε, από την πλευρά του, για «πολιτική φαυλότητα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή