Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 06:44
UPD:08:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα καθορίσει τα ενδεχόμενα ελαφρυντικά στα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποφανθεί για τα ελαφρυντικά όσων κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από αυτή θα υπαγορευτούν οι ποινές που θα επιβληθούν τελικά σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέως επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Στη σημερινή διαδικασία έχει ανακοινώσει ότι θα παραβρεθεί ο καταδικασμένος ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός ο οποίος έχει ζητήσει και συγκέντρωση σε συμπαράσταση του έξω από το Εφετείο η οποία έχει απαγορευτεί με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής. 

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, «η απαγόρευση της συνάθροισης επιβάλλεται καθώς από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω σφόδρα πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του δικαστικού συγκροτήματος (Αρειος Πάγος, Εφετείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο)». 

Εντός του δικαστηρίου ο καταδικασθείς Γιάννης Λαγός δεν έχει δικαίωμα λόγου σε αυτήν την φάση της δίκης.

 Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57  κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της. Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή