Αλτμάιερ: Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους της

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:43
UPD:11:46
AFP/POOL New
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις, να εξαρτάται λιγότερο από τους προμηθευτές της Ασίας σε ορισμένους κλάδους όπως ο υγειονομικός και να αναπτύξει τις δικές της αλυσίδες αξίας μεταξύ των 27 χωρών μελών, υποστήριξε σήμερα Παρασκευή στο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

«Η πανδημία του κορωνοϊού μας δίδαξε ότι η Ευρώπη πρέπει πορευθεί συλλογικά και να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις», ανέφερε ο Πίτερ Αλτμάιερ σε δηλώσεις που δόθηκαν για δημοσίευση σήμερα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δυσλειτουργία στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και ότι πρέπει να διασφαλίσουμε οι αλυσίδες εφοδιασμού θα είναι πιο ανθεκτικές, θα αναπτύξουμε αλυσίδες αξίας εντός της Ε.Ε. και θα παρέχουμε περισσότερη ασφάλεια στο διεθνές εμπορικό δίκαιο».

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προεδρίας την οποία κατέχει επί του παρόντος η Γερμανία, ο Αλτμάιερ, θα υποδεχθεί τους υπουργούς της Ε.Ε. που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο την ερχόμενη Δευτέρα, σε μία συνάντηση με ιδιαίτερη έμφαση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στο μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην παγκοσμιοποίηση, καθώς το εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές εξακολουθούν να είναι η κινητήριος δύναμη, που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν να βγει από την τρέχουσα οικονομική κρίση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη αυτονομία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων και ανθεκτικών αλυσίδων αξίας, ώστε η Ευρώπη «να μπορεί να βρίσκεται ακόμα μεταξύ των οικονομικά επιτυχημένων ηπείρων του κόσμου» στο μέλλον, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να αναθεωρήσουν τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, ανέφερε ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μακροπρόθεσμα το εμπόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο με ισότιμους όρους.

«Όποιος θέλει να απολαύσει τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να ανοίξει τις πόρτες στις ευρωπαϊκές εταιρείες», απάντησε.

Ενώ η Γερμανία κατά την τελευταία δεκαετία έχει επωφεληθεί στο έπακρον από την κινεζική ζήτηση για μηχανήματα και αυτοκίνητα, αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δυσανασχετούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς η Κίνα δεν εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις της, με τη συμμετοχή της σε ένα δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο.

Πηγή Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή