«Προσφορά Τέχνης»: Επετειακή έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου

Στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 12:45
A- A A+

Εικαστική επετειακή έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Προσφορά Τέχνης» θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 3 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς [Μεσολωρά 7 και Βύρωνος].

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη μνήμη της γιαγιάς του εικαστικού, Χρυσομοίρας Κ. Ευαγγελάτου (1904-2000)- Είκοσι χρόνια απουσίας, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια θερινής λειτουργίας της Villa Ροδόπη.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται 12 νέα και ανέκθετα έργα που φιλοτεχνήθηκαν  στην Αθήνα κατά την διάρκεια της καραντίνας για την COVID-19 καθώς και συνθέσεις με πορτραίτα και ανθέμια.  Επίσης, εκτίθενται ψηφιακά ντοκουμέντα, επιζωγραφισμένα αντικείμενα και ένα εικαστικό περιβάλλον δράσης στον χώρο.

Ο Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Ετ. Ελλ. Λογοτεχνών επισημαίνει:

«Ως θεωρητικός και εικαστικός ο Κώστας Ευαγγελάτος μεγαλύνεται η τέχνη του σε μια διαρκή – ψυχική και πνευματική ανανέωση. Έχεις την αίσθηση ότι ψυχές εικονικών μορφών, σε λειτουργική συνέπεια, συνδημιουργούν όλο το παζλ αυτής της ευωδιαστής – ψυχικής κατάθεσης. Δεν απαλύνεται η πικρία μας από τα καθημερινά μας προβλήματα ή το σπάραγμα του νου, χωρίς το διαχρονικό καθρέφτισμα στο κάλλος της σύλληψης και της δημιουργίας. Ουσιώνει και παράγει όλη την πλούσια αποσκευή της ενδοχώρας του, μ’ ένα μελλοντικό ξόρκισμα γαλήνης, αυτοδιάθεσης, υπερβατικότητας, πνευματικής καλλιέπειας, εικαστικής πρωτοτυπίας και φωτίζουσας ελευθερίας.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευαγγελίζεται την αθωότητα, την αγάπη, τον σαρκαστικόν υπαινιγμό της καθημερινότητας. Τα έργα του έχουν ένα μόνιμο αφυπνιστικό στοιχείο. Σε ξαφνιάζει ευχάριστα, ο εσωτερικός του μονόλογος, η πληθωρική μνήμη, η προβολή κοινωνικών μηνυμάτων, η δεξιότητα της σύλληψης και αποτύπωσης, η καθολικότητα του συναισθήματος, αφήνουν σε μας ένα εικαστικό ανθολόγιο πανδημιουργίας, από θέλγητρα συμπαντικού κάλλους και βυθίσματος, το διαχρονικό σφρίγος του οράματός του, την ευρύτητα και την πλαστικότητα αποτύπωσης του αέναου στοχασμού του, που αντανακλούν όλες τις πτυχές του κοινωνικού μας γίγνεσθαι.

Του ευχόμαστε, όλη αυτή την θαλασσινή και ιωδιούχα – πολιτιστική έννοια – και κληρονομιά του νησιού του και της χώρας μας, να συνεχίσει, με φτερά Πήγασου, να την κάνει προσβάσιμη αλήθεια – αισιοδοξίας και δύναμης στα κοινά των ανθρώπων».

Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός τέχνης, συγγραφέας αναφέρει σε κείμενο του:

«Κάθε αυτούσιο έργο του Κώστα Ευαγγελάτου δηλώνει την ανάπλαση της φανταστικής πραγματικότητας και την ενσωμάτωση της φυσικής  υπόστασης σε περίγραμμα που ξεκινά από την λήψη του σχήματος πρωταρχικά και επεκτείνεται διαχρονικά. Στην πορεία της εξέλιξης η σύνθεση γίνεται εικαστική τοιχογραφία, και μωσαικό από αναρίθμητες  εμπνεύσεις. Στις ιδιοφυείς ικανότητες του δημιουργού συνυπάρχουν η αγνότητα της πρόθεσης, η δύναμη της θέλησης, η οξύτητα της σκέψης και η πληρότητα της αμεσότητας που έχουν προνόμιο την αδιάλειπτη χρήση των πρωτοποριακών μέσων , που εντείνουν την υπερβατική αξία και την ιδιότητά του να μορφοποιεί δυναμικά ιδέες, τις οποίες καταγράφει άμεσα και ευθύτατα μέσα στα συμπλέγματα. Προβάλλοντας την δική του άποψη, αναδεικνύει με σιγουριά, σαφήνεια και λιτότητα τις ιδεογραφίες του επιλέγοντας συνειδητά να εκφράσει σχήματα που αναφέρονται σε έννοιες που αφορούν τον κύκλο των ανησυχιών του, που προκύπτουν από τα ερωτηματικά που αρθρώνει το μυστήριο της ζωής και της τέχνης».

Ξεναγήσεις στην έκθεση και στη μόνιμη συλλογή τέχνης κάθε Τετάρτη και Σάββατο, ώρα 8.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή