Τουρισμός: Η επόμενη «δύσκολη άσκηση»

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 22:29
UPD:22:29
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Εντείνονται οι προετοιμασίες καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει από την 1η Ιουλίου 41 πύλες εισόδου και συγκεκριμένα 27 αεροδρόμια, επτά χερσαία σημεία εισόδου και επτά λιμάνια. 

«Δουλεύουμε σκληρά, δουλεύουμε καθημερινά. Είναι μία δύσκολη άσκηση, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, ούτε για μεγάλα ρίσκα, ούτε για εκπτώσεις» δήλωσε από την Κέρκυρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ξεκίνησε σειρά επισκέψεων σε αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού. «Είναι η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουμε τον τουρισμό με όρους απόλυτης δημόσια υγείας» τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας των αεροδρομίων σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεξήγησε όλες τις διαδικασίες που πρόκειται να γίνουν για την ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων, ενώ επισήμανε ότι στην Κέρκυρα θα τοποθετηθεί εξαμελές ειδικό κλιμάκιο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από νοσηλευτές και ιατρούς, συνεπικουρούμενο από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, που θα διεκπεραιώνει 400 δειγματοληπτικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».

«Θα είναι η ομάδα που θα "τρέξει" τα θέματα που αφορούν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται κάθε μέρα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε όρους αντιπροσωπευτικότητας των δειγμάτων» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Το συγκεκριμένο σύστημα, που θα ισχύσει σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, δημιουργήθηκε μέσα από ένα πρωτόκολλο κι έναν αλγόριθμο που έχει επεξεργαστεί ειδική επιστημονική ομάδα μαζί με τους επιδημιολόγους.

Αναφερόμενος στα ξενοδοχεία καραντίνας, είπε πως «είναι μία άσκηση που "τρέχει" αυτή τη στιγμή, και το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα locations που αφορούν τα ξενοδοχεία καραντίνας». Για τα νοσοκομεία καραντίνας, είπε ότι «το κράτος γενικά έχει και εναλλακτικές, ακόμη και σε περιοχές που μπορούν να τρέξουν διάφορα σενάρια» και διαβεβαίωσε πως «σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις σε ό,τι θέμα προκύψει για τα ζητήματα καραντίνας».

«Όλο αυτό είναι μία άσκηση σε αχαρτογράφητα νερά, που μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να αφήσουμε συγκεκριμένη παρακαταθήκη στη χώρα, μέσα από μηχανισμούς και πλατφόρμες, όπως κάναμε την ιχνηλάτηση, όπως κάναμε τις καραντίνες, έτσι και τώρα, ανοίγοντας και τον τουρισμό, που θα μας κρατά πολύ ψηλά σε όρους ασφάλειας και δημόσιας υγείας» τόνισε.

Εν όψει της 1ης Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Κεντρικό μήνυμα της νέας ενημερωτικής καμπάνιας είναι: Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλής «Enjoy your stay and stay safe».

Σκοπός της καμπάνιας, η οποία – σύμφωνα με την ΓΓΠΠ - βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας.

Σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό. Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έτσι ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι αποκλεισμός αφίξεων θα εξακολουθήσει να ισχύει για εννέα χώρες, καθώς σε αυτές καταγράφεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο ή έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή