Πέθανε ο καλλιτέχνης Christo

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 15:11
UPD:15:11
A- A A+

Ο καλλιτέχνης Christo, γνωστός για μνημειακά  έργα -όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, όπως  ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, γεννημένος στη Βουλγαρία, πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη.

EURONEWS

Ο λιγνός άνδρας με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά αποτελούσε μαζί με τη σύζυγό του, Ζαν-Κλοντ, ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπηρέτησαν με έργα in situ, που χρειάζονταν σχεδιασμό ετών και εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν ενώ διαρκούσαν μόνο λίγες ημέρες.

«Ο Κρίστο έζησε μία πλήρη ζωή, όχι μόνο φανταζόμενος αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε μοιρασμένες εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας», γράφουν οι συνεργάτες του στο μήνυμα που ανάρτησαν στο Facebook.

«Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1935 στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, ο Κρίστο διέφυγε με φορτηγό τρένο το 1956 από το κομμουνιστικό καθεστώς και τον σοβιετικό ρεαλισμό που διδασκόταν στην σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας».

Το 1958 συνάντησε τη Γαλλίδα γυναίκα του, η οποία πέθανε το 2009. Έζησε στην Νέα Υόρκη και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Κρίστο, μεταξύ άλλων εφήμερων έργων, «έντυσε» με ύφασμα την Πον Νεφ (1985) και το Ράιχσταγκ (1995).

Το τελευταίο του σχέδιο που βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας ήταν το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η επιδημία του κορωνοϊού.

Το έργο - όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του στο Facebook- παραμένει στα σκαριά για την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή