Αλ. Τσίπρας: Σημαντικός στόχος η αναβάθμιση της ευρω-αραβικής ατζέντας

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:00
UPD:12:05
Menelaos Myrillas / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου μπροστά στις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η αναβάθμιση της ευρω-αραβικής ατζέντας είναι σημαντικός στόχος και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρας σταθερότητας, ως ενεργειακός κόμβος και ως σοβαρή χώρα διαχείρισης του μεταναστευτικού –προσφυγικού ζητήματος.

Επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα ιστορικά, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια, στήριξε συστηματικά στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών, τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες» προσθέτοντας ότι «η παρακαταθήκη αυτή, οφείλει να αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση με την Άγκυρα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στη Συρία, η μη συναίνεση ΗΠΑ και Ισραήλ για τη λύση του Μεσανατολικού, η ενίσχυση της επιρροής Ρωσίας και Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και η αύξηση των τρομοκρατικών ομάδων, παρά τα χτυπήματα που δέχονται», αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν Ευρώπη και αραβικός κόσμος.

«Σε μια τέτοια περίοδο έντονων ανακατατάξεων Ευρώπη και αραβικός κόσμος πρέπει να σταθούν ενωμένοι και να βρουν βιώσιμες λύσεις» είπε, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας σε τέσσερις βασικούς τομείς.

  • Στον τομέα της διπλωματίας. «Μόνο με πολιτικές λύσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Να στηριχθεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
  • Στην καινοτομία, την έρευνα, την ψηφιακή οικονομία και τις υποδομές στον τουρισμό και στην ενέργεια. «Η Ελλάδα ως  αναδυόμενος κόμβος ενέργειας και δικτύων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο έχοντας εξέλθει πλέον από την δεκαετή κρίση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση των αιτιών αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και την αναθεώρηση του Δουβλίνου έτσι ώστε τα βάρη να μην τα αντιμετωπίσουν οι χώρες της πρώτης γραμμής.
  • Στην κλιματική αλλαγή. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί κομβικό σημείο να υπάρξει συνεργασία για να προωθηθεί η ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στο επόμενο διάστημα θα κριθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και η ικανότητα της Ελλάδας  να υπερασπιστεί  τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών. Όπως παρατήρησε, «η αξιοπιστία της Ε.Ε. θα κριθεί για το εάν θα μπορέσει να διασφαλίσει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αξιοποιώντας τη σημαντική Συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «θα κριθεί στη λύση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και στο ζήτημα των προκλήσεων Τουρκίας τόσο με την εισβολή στη Συρία όσο και με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή