Κ. Μητσοτάκης: Μη σχηματισμός κυβέρνησης σημαίνει ξανά εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο

«Δεν υπάρχουν έτοιμοι υπουργοί και έτοιμα υπουργικά κοστούμια - Όλοι κρίνονται»
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 10:32
UPD:16:51
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας στους πολίτες έκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χρειάζεται ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες». Όπως εξήγησε, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές «τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική, που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».

«Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά» είπε, προσθέτοντας ότι «τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα». «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η Ν.Δ. να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορούμε να συνεννοήθουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, όχι μονο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να φανταστώ συνεννόηση της Ν.Δ. με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ν.Δ. θα φέρει στη Βουλή αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα νέο σύστημα που δεν θα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και τόνισε πως στόχος του θα είναι οι 200 ψήφοι για να αποφευχθούν στο μέλλον ενδιάμεσες εκλογές με απλή αναλογική.

Καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως για λίγες ψήφους μπορεί να κριθεί η ισχυρή εντολή που διεκδικεί η Ν.Δ. και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Επίσης, έστειλε μήνυμα προς τα στελέχη της Ν.Δ. να μην θεωρούν προεξοφλημένο το αποτέλεσμα. «Δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι, υπουργικά κοστούμια έτοιμα. Όλοι κρίνονται. Το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει τον σταυρό είναι σημαντικό κριτήριο» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωσε ότι εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν το κόμμα του θα κάνει «την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους χωρίς να υπάρχει καμία κοινοβουλευτική συμφωνία και ότι το κυβερνητικό σχήμα θα συμπεριλαμβάνει και τεχνοκράτες σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

Δήλωσε ακόμη πως έχει αποκρυσταλλωμένη στο μυαλό του τη σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των στελεχών που προορίζει για υπουργικούς θώκους.

Επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «μυρίζει ανθρώπινο αίμα». «Ούτε την ήττα ξέχασαν, ούτε έμαθαν» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι πρωτοφανής, αποκρουστική ως φράση. Δείχνει πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων».

Για το ντιμπέιτ

Σε ό,τι αφορά την ακύρωση του ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να βρεθεί απολογούμενος απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Εμείς προσήλθαμε με διάθεση να βρούμε λύση και να γίνει το ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι κρίμα ότι δεν θα γίνει το ντιμπέιτ, το οποίο θα ήταν σημαντικό, αλλά δεν θα ήταν καθοριστικό για την εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε.

Για τον Βέμπερ

Για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. είπε πως η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάει στο ΕΛΚ, που έχει προτείνει τον κ. Βέμπερ. Ανέφερε ακόμη πως ο κ. Βέμπερ έχει στηρίξει και την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ και κανένας από τους επικριτές του από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μίλησε γι' αυτό. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε., την Κυριακή.

Για την Τ. Μοροπούλου

Αναφορικά με την υπόθεση της Τόνιας Μοροπούλου, η οποία τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων της Ν.Δ. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες και υποστήριξε: «Η ίδια πήρε την απόφαση να διευκολύνει τη Ν.Δ.. Δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή όμοια με την περίπτωση της κ. Λοϊζου. Αλλά αυτή η υπόθεση έχει κλείσει».

Για την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και πως η συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συγκρούεται με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Εφόσον συνεχιστεί, είναι επιβεβλημένη η λήψη κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Τουρκία» επανέλαβε. Σημείωσε πάντως πως ανεξάρτητα από αυτό ο ίδιος είναι αποφασισμένος να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τους γείτονες. Τέλος, τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα και «η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει οτιδήποτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή