Χονγκ Κονγκ: Ακτιβιστές καλούν τους πολίτες σε νέες διαδηλώσεις ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 14:40
UPD:14:46
REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA
A- A A+

Σε νέες πορείες την Κυριακή καλούν ακτιβιστές τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα αφότου οι ογκώδεις διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την έκδοση καταζητούμενων στην Κίνα, κατεστάλησαν διά της βίας.  

Οι αρχές έκλεισαν σήμερα κυβερνητικές υπηρεσίες στην καρδιά του οικονομικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ μετά το χειρότερο κύμα βίας και αστυνομικής καταστολής των τελευταίων δεκαετιών. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Εκτός από δακρυγόνα, η αστυνομία έκανε επίσης χρήση σφαιρών καουτσούκ για να διαλύσει τους διαδηλωτές. 

Σε κατάσταση σοκ, αλλά αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ακτιβιστές και πολιτικοί υπέρ της προάσπισης της δημοκρατίας επιχείρησαν σήμερα να κάνουν εκ νέου πορεία προς την οικία της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, αλλά βρήκαν αντίσταση ξανά από τις αστυνομικές αρχές.

EURONEWS

Αμετάπιστη είναι ωστόσο και η κυβέρνηση, παρά το κύμα αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ ανέβαλε τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες. Παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι ο νόμος δεν πρέπει να εγκριθεί, επικαλούμενες τις επανειλημμένες καταγγελίες περί βασανισμών, αυθαίρετων φυλακίσεων, απόσπασης ομολογιών με εξαναγκασμούς και στέρησης πρόσβασης σε δικηγόρους στην Κίνα, όπου το δικαστήρια ελέγχονται από το μονοκομματικό κράτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή