Χονγκ Κονγκ: Κανένα σημάδι υποχώρησης από τους διαδηλωτές

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 09:41
UPD:14:43
REUTERS/TYRONE SIU
A- A A+

Στους δρόμους βγήκαν και σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ, ακόμη περισσότεροι και ακόμη πιο αποφασισμένοι από τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, σε μία προσπάθεια να βάλουν φρένο στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει την έκδοση καταζητούμενων στην Κίνα. Ήδη συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Από νωρίς το πρωί, διαδηλωτές, αρκετοί με μάσκες, κράνη και ομπρέλες, απέκλεισαν κεντρικές αρτηρίες και στη συνέχεια κυβερνητικά κτήρια. Οι δυνάμεις της τάξης από την πλευρά τους έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να τους διαλύσουν και τόνισαν ότι είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν και βία. Αργότερα μάλιστα επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και με σφαίρες καουτσούκ. 

Εν μέσω της έντασης αυτής, η συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου στο νομοθετικό συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ αναβλήθηκε  και δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα διεξαχθεί. 

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι διαδηλωτές στην κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και δείχνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν για όσο χρειαστεί, αν και σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Guardian» στο Χονγκ Κονγκ ο τόνος σήμερα είναι διαφορετικός από τις διαδηλώσεις της Κυριακής. Ο κόσμος είναι πιο αποφασισμένος, αλλά και πιο φοβισμένος, καθώς σε αντίθεση με την Κυριακή, για τις σημερινές διαδηλώσεις δεν υπάρχει άδεια.

«Οι πολίτες ανησυχούν μήπως συλληφθούν από την αστυνομία για παράνομη συγκέντρωση», επισημαίνει η Βέρνα Γιου από την «Guardian», προσθέτοντας ότι την Κυριακή ήταν πιο ξέγνοιαστοι.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι ο νόμος δεν πρέπει να εγκριθεί, επικαλούμενες τις επανειλημμένες καταγγελίες περί βασανισμών, αυθαίρετων φυλακίσεων, απόσπασης ομολογιών με εξαναγκασμούς και στέρησης πρόσβασης σε δικηγόρους στην Κίνα, όπου το δικαστήρια ελέγχονται από το μονοκομματικό κράτος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή