«Ωκεανοί - Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας»

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 10:15
A- A A+

Πόσα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς που περιβάλλουν και καλύπτουν τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας;  Τι είδους και τι μορφές ζωής φιλοξενούν οι άβυσσοι των ωκεανών, εκεί όπου το φως του Ήλιου δεν φτάνει; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερα γνωρίζουμε για το Ηλιακό μας σύστημα παρά για τα όσα συμβαίνουν στους ωκεανούς.

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα που συνδέονται με το υγρό στοιχείο, με τις μορφές ζωής που φιλοξενεί, έρχεται να δώσει η νέα παραγωγή του BBC Earth και της Ocean X Media, του 2018, με τον τίτλο: «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», που θα φιλοξενεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου [λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο - είσοδος από οδό Πεντέλης 11]. 

Πρόκειται για μια μοναδική ταινία, που μέσα στα 950 m2 του θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου μάς παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ωκεανούς και τις αβύσσους, εκεί όπου μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος.

Κάθε σκηνή χρειάστηκε ατελείωτες ώρες γυρισμάτων και υπομονής τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτήν, μιας και στόχος των δημιουργών ήταν να μας δώσουν την εικόνα του θαυμαστού και άγνωστου κόσμου που κρύβεται στα βάθη των ωκεανών. 

Χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας και της  τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να καταδυθούμε ακόμη βαθύτερα και να φτάσουμε σε σημεία των ωκεανών που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια.

Την ίδια ώρα, οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες μάς παρέχουν πλέον τη δυνατότητα ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού αποτελέσματος, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο εικόνας, αλλά και ήχου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας αυτής ταινίας θόλου, ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Δρ. Μάνος Κιτσώνας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πολύτιμη εμπειρία των παραγωγών του BBC Earth και η κορυφαία ποιότητα των ταινιών μεγάλης επιφάνειας συναντιούνται στη νέα ταινία «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, οι βραβευμένοι παραγωγοί, (BBC Earth και OceanX Media), ταξιδεύοντας σε όλους τους ωκεανούς της Γης, από τις ακτές έως τα σκοτεινά βάθη τους, δημιούργησαν ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό όσο και ποιητικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή στη θάλασσα.

Με την εκφραστική φωνή της Κατερίνας Λέχου στην ελληνική αφήγηση, οι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα μαγευτικό εκπαιδευτικό ταξίδι στον “Γαλάζιο Πλανήτη μας”».

Ο Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας τού Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μιλώντας, επίσης, για το περιεχόμενο της νέας ταινίας ανέφερε: «Σε ένα ταξίδι από τις τροπικές περιοχές του πλανήτη προς τους πόλους, το ντοκιμαντέρ μάς παρουσιάζει καθημερινές ιστορίες και λεπτομέρειες από τις ζωές των κατοίκων της θάλασσας που δεν έχουμε ξαναδεί.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες κατάδυσης και κινηματογράφησης, αναδεικνύονται κλασσικά θέματα της θαλάσσιας οικολογίας, όπως τα τροφικά πλέγματα και οι σχέσεις ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας μεταξύ των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και νέα θέματα που δεν έχουν “ξαναβγεί” στη μεγάλη οθόνη, όπως οι διαφυγές ρευστών από τα βάθη των ωκεανών και η χρήση του ήχου για την επικοινωνία των ψαριών.

Με τις ανθρωπογενείς πιέσεις στον πλανήτη μας ολοένα να αυξάνονται, η υπενθύμιση της ομορφιάς, της αξίας και της ευθραυστότητας της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική και επίκαιρη».

Η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου αφηγήτρια της νέας ταινίας, αναφέρθηκε στην ανθρώπινη προσέγγιση που κλήθηκε να επικοινωνήσει μέσα από τo ντοκιμαντέρ,  επισημαίνοντας τα ακόλουθα:  «Δυστυχώς, ζούμε έξω από τη φύση μας και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ξανά σε σχέση με τη θέση μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε μονάδα. Αποτελούμε ένα κομμάτι της αλυσίδας. Το ξεχνάμε αυτό γιατί, δυστυχώς, δε ζούμε στη φύση. Ζούμε σε αυτές τις άθλιες πόλεις. Και το ντοκιμαντέρ αυτό έρχεται να μας θυμίσει ακριβώς αυτό».

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ Hans Zimmer, σε συνεργασία με τους Radiohead.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή