Ιταλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 23:22
UPD:30/12/2018 15:35
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Τον προϋπολογισμό του 2019 ενέκριναν το βράδυ του Σαββάτου οι ιταλοί βουλευτές, σε τεταμένη ατμόσφαιρα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη λαϊκιστική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αναγκάστηκε να περιορίσει τα εμβληματικά μέτρα της υπό την πίεση των Βρυξελλών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο προϋπολογισμός που προέκυψε από μια μακρά αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε απορρίψει την αρχική εκδοχή του - για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία πριν από μία εβδομάδα.

Έπειτα από δίωρες δηλώσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων και αμοιβαίων κατηγοριών μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, η ψήφος εμπιστοσύνης επικυρώθηκε με 327 ψήφους υπέρ, 228 κατά και μία αποχή.

Η επίσημη έγκριση του προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί.

EURONEWS

Η κυβέρνηση, την οποία συγκροτούν το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα που είναι στην εξουσία από την 1η Ιουνίου, προβλέπει δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 2,4% αρχικά. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 μειώθηκε στο 1% από 1,5%.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της, για να αποφύγει τις κυρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή