Αλ. Τσίπρας: Σημαντικός ενεργειακός εταίρος η Ρωσία

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 20:25
UPD:22:31
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα, καθώς διαθέτει πολύ σημαντικές ενεργειακές πηγές, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θέση της Ελλάδας είναι μια θέση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο, Μιχαήλ Γκούσμαν για την εκπομπή «Formula of Power», ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream».

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός βεβαίως, «η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική και μέσα στα πλαίσια που εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει όλοι να συμφωνούμε, στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τον ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η θέση της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων είναι γεωστρατηγικής σημασίας, κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα ευλογία αλλά και δυσκολία, «διότι πάντοτε η περιοχή μας ήταν μήλον της έριδος μεγάλων δυνάμεων και περιφερειακών δυνάμεων που εποφθαλμιούσαν αυτήν την περιοχή, ή να την κατακτήσουν παλαιότερα ή να αποτελέσει σφαίρα της δικής τους επιρροής στον σύγχρονο κόσμο». 

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, ως μία δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας και είναι χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της, «ωστόσο, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να έχει σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε αυτής της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος, επαναλαμβάνω, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην περιοχή».

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κατ' αρχάς ως μέλος της ΕΕ, να δούμε τις συνολικότερες εξελίξεις για την ασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου» είπε ο πρωθυπουργός , προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

«Η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «είναι μία χώρα που πέρασε κρίση, βγαίνει όμως πιο δυνατή από αυτήν. Έχει ανακτήσει έναν πολύ ουσιαστικό, ηγετικό θα έλεγα, ρόλο στα Βαλκάνια» και υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τους βόρειους γείτονες «αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή».

«Δεν είμαι υπέρμαχος της λογικής της αδράνειας, αλλά είμαι υπέρμαχος μιας τολμηρής, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι ένα ιστορικό βήμα αυτή η συμφωνία, που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθόλου δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων μας αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι, αλλά έχει να κάνει με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, που πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής θα αλλάξει και θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χώρες σε όλον τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, να πάψουν να την αναγνωρίζουν με το συνταγματικό σημερινό όνομα, δηλαδή με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά να βάλουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια Μακεδονία, διότι η Μακεδονία για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της δικής μας αρχαιοελληνικής, πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας, και άρα εδώ πρέπει να υπάρχει ένας σαφής και ειλικρινής διαχωρισμός. 'Αρα, για εμένα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα» ανάφερε.

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι «μία δίκαιη και βιώσιμη» λύση «σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών. Και θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό η Ρωσία κρατά διαχρονικά μία πολύ θετική στάση, έναν θετικό ρόλο».

Επίσης, ως έναν άλλο κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε τη συνεργασία για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή