Γεωργία: Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 08:54
UPD:09:35
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI
A- A A+

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει αρχηγός του κράτους στην άλλοτε Σοβιετική Δημοκρατία.

Η 66χρονη πολιτικός έλαβε το 59,6% των ψήφων, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή, ενώ ο αντίπαλός της, Γκριγκόλ Βασάτζε, επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών, έλαβε το 40,4%.

 «Η χώρα έλαβε μια θεμελιώδη απόφαση σήμερα», επισήμανε η Ζουραμπισβίλι σε ανακοίνωσή της. «Όλοι μας, αποφασιστικά και σθεναρά, είπαμε όχι στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η Ζουραμπισβίλι ήταν ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο θέλει η χώρα να διατηρήσει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο αντίπαλός της και η συμμαχία της αντιπολίτευσης η Ισχύς εν τη Ενώσει, που τον υποστήριξε, επιδιώκουν την ένταξη το ταχύτερο δυνατόν της Γεωργίας στην Ε.Ε και το NATO.

EURONEWS

Η νέα πρόεδρος-άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε-  θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν η τελευταία στην οποία εξελέγη πρόεδρος απευθείας από τον λαό, καθώς η χώρα οδεύει να μετατραπεί σε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το πρόσωπο που θα αναδειχθεί στο αξίωμα θα επιλεγεί από ένα εκλεκτορικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη του κοινοβουλίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή