Το 63% των ημικρανικών ασθενών νιώθει ότι «χάνει τη ζωή του πονώντας»

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 10:17
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα συμπεράσματα της διαδικτυακής πανελλαδικής έρευνας σε 1.091  ημικρανικούς ασθενείς που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, ανακοινώθηκαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας που έγινε στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, από 8-10 Νοεμβρίου. 

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας, το οποίο αποτελούνταν από 52 ερωτήσεις, συντάχθηκε από μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους ιατρούς-νευρολόγους συμβούλους του συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτής, περισσότεροι από 9 στους 10 ήταν γυναίκες, δηλαδή το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε πως εμφανίζει συμπτώματα ημικρανίας από 1-10 ημέρες το μήνα, ενώ το 15% πάνω από 15 ημέρες το μήνα, πάσχει δηλαδή από τη χρόνια μορφή της ημικρανίας. 
Επίσης, το 56% των συμμετεχόντων απάντησε ότι χάνει τουλάχιστον μία μέρα το μήνα από την εργασία του, ενώ ένα 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι το 64% των συμμετεχόντων έχει ιστορικό ημικρανίας πάνω από 10 χρόνια. Ενώ, όπως έδειξε η έρευνα το 63% αισθάνεται ότι «χάνει την ζωή του πονώντας», το 40% νιώθουν απογοήτευση από την κατάσταση που βιώνουν, το 42% νιώθουν αβοήθητοι, το 43% πολύ αγχωμένοι και το 21% απαισιόδοξοι για το αν μπορούν να θεραπευθούν.

Τα αποτελέσματα,  όσον αφορά την χρήση προληπτικών φαρμακευτικών θεραπειών, έδειξαν το μεγάλο θεραπευτικό κενό που υπάρχει, καθώς 1 στους 2 απάντησε πως είχε λάβει μία ή περισσότερες φαρμακευτικές προφυλακτικές θεραπείες.
Συγκεκριμένα το 57% από όσους είχαν λάβει αγωγή ή αγωγές στο παρελθόν είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας και το 46% είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω παρενεργειών.

Επιπρόσθετα, 1 στους 5 ημικρανικούς ασθενείς απάντησε ότι έχει δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες. 
Από όσους δήλωσαν πως έχουν δοκιμάσει ομοιοπαθητική, το 61% ήταν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι, ενώ το 53% λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι με τον βελονισμό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή