Αλ. Τσίπρας: Να αποδείξουμε ότι είναι βιώσιμο το μοντέλο των Κ.ΑΛ.Ο. - Τι είπε για τον χώρο του παλιού Χρηματιστηρίου

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 14:54
UPD:18:30
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) είναι ένα άλλο μοντέλο επιχειρηματικότητας και μια διαφορετική φιλοσοφία και για την οικονομία και για την παραγωγή και για την ίδια τη ζωή, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζητώντας με φορείς Κ.ΑΛ.Ο. στη δεύτερη έκθεση που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο του παλιού Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά ότι «για πρώτη φορά έρχομαι σε αυτό το κτήριο και μπαίνω μέσα στον πάλαι ποτέ ναό του καπιταλισμού».

«Βλέπω όμως», τόνισε μιλώντας για τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που εκθέτουν εντός της αίθουσας, «μια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει να έχει μοναδικό στόχο το κέρδος».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο αφορά τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδίως τις περιφέρειες, ύψους 82 εκατ. με στόχο να δημιουργηθούν φορείς Κ.ΑΛ.Ο. αποκεντρωμένα σε όλη τη χώρα.

Σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αρωγής και θαλπωρής και υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας αυτού το επιχειρείν, παράλληλα με τις συνθήκες ανταποδοτικότητας και στο κοινωνικό σύνολο.

«Η βιωσιμότητα είναι στόχος και πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο το μοντέλο των Κ.ΑΛ.Ο., για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε το νομοθετικό πλαίσιο, να δίνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει νόημα να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δώσουμε και μια μάχη στο ιδεολογικό επίπεδο γιατί κυρίαρχη αντίληψη σήμερα είναι πως οτιδήποτε συλλογικό και συνεταιριστικό που κινείται στο αξιακό πλαίσιο της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει».

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε σε περίπτερα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με μαθητές της Σιβιτανίδειου Σχολής απ’ τον τομέα γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων, οι οποίο επισκέφθηκαν την Έκθεση.

Στην έκθεση βρέθηκαν μαζί με τον πρωθυπουργό η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, οι υφυπουργοί Νάσος Ηλιόπουλος και Τάσος Πετρόπουλους, καθώς επίσης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή